15. Noć muzeja – Beogradski pobednički duh osvaja ceo grad

Slaveći značajne istorijske, ali i one intimne, lične pobede, XV Noć muzeja dočekuje 19. maja posetioce širom Beograda uz veoma inspirativne priče objedinjene ovogodišnjom temom "Pobede i pobednici"!

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 10.05.2018.

17:50

15. Noć muzeja – Beogradski pobednički duh osvaja ceo grad

I ove godine sa nestrpljenjem se očekuje treća majska subota u kojoj sve od 17 časova do sat iza ponoći ceo grad pleše u ritmu kulture! Muzeji, galerije i brojne ustanove kulture otvoriće svoja vrata po petnaesti put u jubilarnoj Noći muzeja i dočekati sve brojnije posetioce na više od šezdeset lokacija širom grada.

Umetnički paviljon "Cvijeta Zuzorić", koji će u Noći muzeja svoja vrata otvoriti svim posetiocima kao jedinstveni Viasat History paviljon, predstaviće kroz tri segmenta postavke koje će na originalan način oživeti inspirativne priče srpske istorije. Na izložbi "Vladarke i supruge" posetioci će moći da da se upoznaju sa hrabrim i, u odnosu na svoje vreme, posve drugačijim vladarkama i suprugama iz dinastija Obrenović i Karađorđević. Naš poznati kostimograf Boris Čakširan kroz izložbu raskošnih kostima "Kako smo krojili istoriju" prikazaće kako različite istorijske epohe i životi slavnih istorijskih ličnosti, poput Drage Mašin ili Dositeja Obradovića, oživljavaju pred kamerama. Na posebnoj izložbi o Jovanu Jovanoviću Zmaju, jednom od najčitanijih i omiljenih srpskih pesnika za decu, radoznali mališani moći će da se podsete na lepršave stihove ovog važnog pesnika i otkriju njegove nesvakidašnje hobije i podvige. Uz sve ove sadržaje, mačevalački klub će znatiželjnicima približiti ovu nesvakidašnju veštinu, dok će u interaktivnom delu izložbe posetioci svih uzrasta moći i da se oprobaju u mačevanju.
Foto: nocmuzeja.rs
Filmofili će moći da posete Muzej Jugoslovenske Kinoteke i obiđu legat Milene Dravić i Dragana Nikolića, omiljenog domaćeg filmskog i televizijskog glumačkog para. Uz njihove lične uspomene i predmete koji su, na svoj način, deo naše filmske istorije, posetioci će u Noći muzeja moći da pogledaju kolekciju pravih filmskih dragulja, raznih predmeta sa snimanja, nagrada...Muzej nauke i tehnike obeležiće 200 godina od objavljivanja romana "Frankenštajn" Meri Šeli, uz razotkrivanje naučnih trikova koji su poslužili za prvu filmsku adaptaciju ovog romana, a posebnim programom biće proslavljeno i 150 godina od rođenja našeg čuvenog matematičara Mike Alasa. Pored toga, posetioci će moći da saznaju više o "Sevdahu", čamcu sa kojim je Vladimir Papović krenuo na usamljeničko i sasvim neizvesno putovanje u želji da osvoji kako Evropu, tako i ženu svog srca.
Foto: nocmuzeja.rs
Muški akt uživo i na zidovima dočekaće posetioce galerije ULUS-a. Izložba "Licem u lice sa Pobednikom" okupiće radove najznačajnijih savremenih srpskih umetnica i umetnika koji su inspiraciju pronašli u muškom aktu, nepravedno zapostavljenom na domaćoj umetničkoj sceni. Posetioci izložbe, koja je namenjena publici starijoj od 16 godina, biće u prilici da se od 21 čas pridruže umetnicima koji će u galeriji stvarati nove radove inspirisane muškim aktom.

Ljubitelje savremene umetnosti obradovaće i dve postavke Kuće legata, koja se odužuje našim slavnim umetnicima Olgi Jančić i Petru Lubardi. Dela vajarke čijim je delom bio oduševljen slavni Henri Mur, biće izložna u galerijskom prostoru Kuće legata u Knez Mihailovoj ulici, dok će u Legatu Petra Lubarde na Dedinju biti izložene njegove slike koje su deo Tarkett kolekcije. Ko je sve čestitao Nikoli Tesli 75. rođendan, od Alberta Ajnštajna preko Milutina Milankovića do Uroša Predića, moći će da otkriju posetioci Muzeja Nikole Tesle. U Noći muzeja biće izložena rođendanski spomenar za Teslu, kao i prateća knjiga koja je napravljena po toj spomenici koja predstavlja najblistaviji dragulj proslave velikog Teslinog životnog jubileja.
Foto: nocmuzeja.rs
U autentičnom kraljevskom okruženju Belog dvora zainteresovani posetioci moći će da se upoznaju sa ulogama koje su članovi porodice Karađorđević zauzeli u ključnim trenucima od 1808. preko 1918. godine sve do danas. Bogata istorija Coca-Cole koja je poslužila kao inspiracija brojnim muzejskim postavkama ove majske večeri u Konaku kneginje Ljubice prirediće poseticima gastro avanturu otkrivanja nezaboravnih ukusa Srbije uz ručno rađena remek dela žena iz raznih krajeva Srbije. Muzej anatomije čoveka Medicinskog fakulteta predstaviće dve neverovatne zbirke restauriranih anatomskih crteža, od kojih su neki stari skoro ceo vek! Anatomski muzej Fakulteta Veterinarske medicine upoznaće posetioce sa neverovatnom Jovankom Bončić, prvom ženom arhitektom u istoriji Nemačke koja je stekla diplomu inženjera, a koja je projektovala upravo zgradu ovog fakulteta!
Foto: nocmuzeja.rs
Kao i ranijih godina posetioce očekuje mnoštvo novih lokacija čiji će programi ekskluzivno biti otvoreni za posetioce u okviru Viasat History ture Neispričane priče Noći muzeja. Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković" za posetioce Noći muzeja premijerno otvara spomen-kuću i biblioteku našeg čuvenog intelektualca Vojislava Jovanovića Maramboa. Od bogate kolekcije mapa i brodskih karata do neverovatnih fotografija putovanja, posetioce će u ovom starom zdanju u kojem su snimane brojne domaće serije, dočekati i portreti Maramboovih savremenika poput Ive Andrića i Miloša Crnjanskog. U neposrednoj blizini je i kuća porodice Veljkovića, svojevrstan porodični muzej, koja je ostavila veliki trag u političkom, ekonomskom i kulturnom razvoju Srbije tokom 19. i početkom 20. veka. Posetioce će tokom Noći muzeja u Narodnoj biblioteci Srbije dočekati i čuveni Miodrag Bata Knežević lično! U okviru izložbe "Uspomene i grafički dizajn: Budi umetnik", koja prelistava pola veka karijere ovog umetnika, ljubitelji dizajna otkriće kako je Kneževićev grafički rukopis proteklih decenija na svojevrstan način oblikovao brojne ideje i priče koje su uzdrmale srpsku kulturnu scenu, a biće u prilici i da od umetnika čuju kako su nastali njegovi čuveni radovi. Najstarija psihijatrijska ustanova u ovom delu Evrope Doktorova kula odužiće se svom osnivaču dr Lazi Lazareviću, pričajući priču o predanom radu i trudu koji je naš poznati pripovedač i lekar uložio kako bi zbrinuo pacijente ne samo iz Beograda već iz cele Srbije. Sedam decenija postojanja Zastava filma biće proslavljeno u holu Vojnog muzeja, uz brojne eksponate, stare kamere, rekvizite sa snimanja i projekcije filmova.
Foto: nocmuzeja.rs
Noć muzeja, koja se održava uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji, predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd.

Ulaznice za sva dešavanja u Noći muzeja mogu da se kupe po ceni od 450 RSD. Kao i ranijih godina, jedna karta za Noć muzeja važi za po jedan ulazak na sve lokacije u Beogradu. Deca do 5 godina, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu. Ulaznice mogu da se kupe na svim prodajnim mestima CS Eventima. Uz veliku podršku Sekretarijata za javni prevoz, karta Noći muzeja važi kao vozna isprava u Beogradu na svim linijama javnog prevoza 19. maja od 16 časova pa sve do ponoći. U saradnji sa TC Ušće pripremljeno je niz pogodnosti i popusta uz ulaznicu. "Moja staza" je aktuelni servis na sajtu www.nocmuzeja.rs gde svi posetioci mogu da isplaniraju svoju šetnju kroz muzeje 19. maja. Kreirana lista može biti podeljena sa prijateljima na društvenim mrežama ili odštampana kao lični podsetnik.
Foto: nocmuzeja.rs
Viasat History je, devetu godinu zaredom, ponosni nacionalni sponzor manifestacije "Noć muzeja". Ovaj kanal se nalazi u vlasništvu internacionalne kompanije Viasat World, koja ima 100 miliona pretplatnika i proizvodi i distribuira najkvalitetnije zabavne sadržaje kroz više od dvadeset dokumentarnih, filmskih i sportskih kanala, u skoro 50 zemalja širom sveta. Pored kanala Viasat History, kompanija je u regionu prisutna i sa novim serijskim kanalom Epic Drama, kao i sa publici dobro poznatim kanalima TV1000, Viasat Explore, Viasat Nature i Viasat History/Nature HD.

Prijatelj 15. Noći muzeja je mts, koji je prijatelj manifestacije trinaesti put zaredom. Već tradicionalni sponzori i podrška su: kompanija Coca-Cola i štamparija Grafix.

Više informacija na zvaničnim Facebook, Instagram i Twitter profilima "Noći muzeja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: