Bajrakli džamija u Beogradu prvi put u Noći muzeja

Bajrakli džamija u Beogradu biće prvi put otvorena za posetioce tokom manifestacije Noć muzeja, koja će 19. maja biti održana jubilarni, 15. put na više od 60 lokacija u Beogradu.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 02.05.2018.

13:45

Bajrakli džamija u Beogradu prvi put u Noći muzeja
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžiæ

Kako je najavljeno, ispred jednog od najstarijih verskih objekata iz osmanskog perioda u prestonici biće postavljena izložba čija je tema "150 godina Islamske zajednice Srbije".

Glavni imam Bajrakli džamije, muftija Muhamed Jusufspahić, kaže da su vrata te svetinje uvek bila otvorena za posetioce i da u Noći muzeja akcenat neće biti na predstavljanju ovog molilišta kao prostora, već kao "mesta povezivanja s Bogom".

"Postoje molilišta gde se ljudi mole ili dive graditelju ili ktitoru, ali nije nam to cilj. Ovo molilište ima neku drugu vrednost, to je mesto gde se vezuje sa Bogom i gde se niko drugi ne veliča sem njega. Mislim da će posetioci to osetiti. Prošlo je mnogo vremena od 1521.godine, mnogo događaja, sistema, režima, a Bog je hteo da džamija ostane", rekao je Jusufspahić Tanjugu.

Kako kaže, sve je zamišljeno tako da se u Noći muzeja poštuju i posetioci i običaji vezani za džamiju.

"Predviđen je poseban prostor za posetioce u koji će moći da uđu tokom trajanja cele manifestacije, čak i u vreme molitve, ali tako da to ne remeti nikog i ničiju znatiželju", naveo je Jusufspahić.
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžiæ
Bajrakli džamija sagrađena je između 1570. i 1680.godine, a postoji legenda da je jedan od najstarijih istorijskih spomenika podignut 1521. neposredno nakon što su Turci osvojili Beograd.

Jedina je preostala džamija od 217, koliko ih je sagrađeno u periodu vladavine Osmanskog carstva.

U program manifestacije Noć muzeja ove godine je uvršteno i Šejh Mustafino turbe, mauzolej podignut 1783. godine u Višnjičkoj ulici, ispod današnjeg Studentskog parka u centru prestonice.

U tom sakralnom objektu 19. maja biće postavljena izložba "Saputnici kaldrmom", sa najzanimljivijim eksponatima islamske kulture, kao što su najstariji primerci Kurana, islamska kaligrafija, fotografije znamenitih ličnosti, religijski rekviziti, verska odeća...

Mauzolej u kojem je sahranjen šejh Mustafa Bagdađanin, sa još dva derviša, zaštićen je kao spomenik kulture nakon Drugog svetskog rata.
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžiæ

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: