"Oduzmite joj državljanstvo": Slavna glumica neće dodelu jevrejskog Nobela

Ceremonija dodele nagrade "Genesis", takozvanog jevrejskog Nobela, zakazana za jun ove godine, otkazana je nakon što je dobitnica, američka glumica, rođena u Jerusalimu, Natali Portman najavila da neće učestovovati u svetlu "novih događaja".

Izvor: Beta
Podeli

Fondacija nagrade "Genesis" je saopštila da joj je veoma žao zbog toga.

Navedeno je da ih je predstavnik glumice obavestio da su "nedavni događaji u Izraelu jako uznemirujući za nju i ona se ne bi osećala dobro da učestvuje u bilo kom javnom događaju u Izraelu", preneli su tamošnji mediji.

Zato je ceremonija otkazana, a u saopštenju organizatora je takođe navedeno da oni "strahuju kako bi odluka Portmanove mogla izazvati da se filantropska inicijativa politizuje", što su oni nastojali da izbegnu u poslednjih pet godina.

Glumica nije navela koji događaji su je uznemiirli, mada su UN i EU nedavno tražili istragu upotrebe bojeve municije protiv palestinskih demonstranata na granici pojasa Gaze i Izraela.

Od početka masovnih demonstracija 30. marta od izraelske vatre poginulo je 35 Palestinaca, a više od 1.500 ih je ranjeno.

Nagrada Genesis je novčana, a dobitnici mogu da je poklone.

Dosadašnji dobitnici nagrade od milion dolara su vajar Aniš Kapur, violinista Isak Perlman, bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg i glumac Majkl Daglas.

Dodeljuje se kao priznanje onima "koji služe kao inspiracija narednim generacijama Jevreja svojim izvanrednim profesionalnim dostignućima uz posvećenost jevrejskim vrednostima i jevrejskom narodu".

Nagrada "Genisis" za Portmanovu je u decembru udvostručena na dva miliona dolara donacijom izraelskog filantropa Morisa Kana.

Fondacija nije rekla da li će Portmanova, ipak, primiti novac i pored najave da neće da učestvuje u ceremoniji.

Nagradu "Genesis" su ustanovili Mihael Fridman i drugi bogati ruski biznismeni Jevreji i ona se dodeljuje u saradnji kabineta izraelskog premijera i Jevrejske agencije.

Portmanova je režirala i glumila u adaptaciji memoara izraelskog pisca Amosa Oza "Priča o ljubavi i tami".

Kada je najavljeno da će dobiti nagradu Genesis, rekla je da je ponosna na "izraelske korene i jevrejsko nasleđe".

Godine 2015, kada je Benjamin Netanjahu ponovo izabran za premijera, rekla je da je vrlo uznemirena i razočarana, objasnivši da "njegove rasističke izjave smatra užasnim", ali da ne želi da kritikuje Izrael.

Ministarka kulture Izraela Miri Regev kritikovala je odluku Portmanove.

Miri Regev je izrazila žaljenje što je Portmanova "pala kao zrela voćka u ruke pristalica BDS-a", aludirajući na kampanju bojkota, deinvestiranja i sankcija protiv Izraela koju predvode Palestinci, preneli su izraelski mediji.

"Natali, jevrejska glumica koja je rođena u Izraelu, pridružuje se onima koji se odnose prema priči uspeha i čudesnog ponovnog rođenja Izraela kao mračnoj priči", rekla je Miri Regev.

Poslanik Oren Hazan iz vladajuće konzervativne partije Likud pozvao je vladu da oduzme državljanstvo glumici, preneo je AP.

Ostalo

Promocija balkanske kulture i umetnosti u Briselu

Naftna industrija Srbije (NIS), jedna od najvećih regionalnih energetskih kompanija, i ove godine jepodržalafestival „Balkan trafik“ u Briselu, umetničku manifestaciju koja se od 2007. godine uspešno organizuje pod pokroviteljstvom Evropske komisije i koja značajno doprinosi promociji kulture zemalja Jugoistočne Evrope u EU.

Ostalo nedelja 22.04. 16:15 Komentara: 0

Književno veče u Ambasadi Republike Srbije u Londonu

U četvrtak 12. aprila, u Ambasadi Republike Srbije u Londonu u organizaciji Udruženja srpskih pisaca i umetnika u inostranstvu (ASWA) održano je književno veče posvećeno Geopoetikinoj ediciji Srpska proza u prevodu (Serbian Prose in Translation – SPiT) i književnom opusu Vladislava Bajca, autora i direktora izdavačke kuće Geopoetika.

Ostalo četvrtak 19.04. 20:35 Komentara: 1

Izložba turskog streličarstava u Beogradu

Izložba turskog streličarstava "Kemankeš" biće otvorena od 23. aprila do 5. maja u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije, najavili su organizatori. Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa istorijatom turskog streličarstva, kao i prefinjenom veštinom izrade lukova, strela i streličarske opreme.

Ostalo sreda 18.04. 12:38 Komentara: 1
strana 1 od 5 idi na stranu