Švedska akademija na udaru kritika Nobelove fondacije

Upravni odbor Nobelove fondacije oštro je danas kritikovao Švedsku akademiju koja dodeljuje Nobelovu nagradu za književnost, navodeći da je ta ustanova urušila svoju reputaciju i da preti da pokvari ugled same Nobelove nagrade.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 12.04.2018.

09:10

Švedska akademija na udaru kritika Nobelove fondacije
Foto: Gettyimages

Nekoliko sati ranije švedski kralj je rekao da je ostavka tri člana Švedske akademije "duboko nesrećna" i da "rizikuje nanošenje ozbiljne štete važnim aktivnostima" tog tela, navodi Asošiejted pres.

Nobelova fondacija je posle današnjeg sastanka Upravnog odbora izdala saopštenje u kojem je navela da je "poverenje u Švedsku akademiju ozbiljno narušeno" i zatražila od nje da preduzme konkretne mere za obnovu tog poverenja.

Previranja u Akademiji traju od petka, kada su tri člana podnela ostavke pošto je to telo s 18 članova glasalo protiv izbacivanja iz Akademije Katarine Frostenson, čiji se muž Žan-Klod Arno dovodi u vezu sa seksualnim napastvovanjima i silovanjima, i sa odavanjem imena dobitnika Nobelove nagrade.

Članovi Akademije imenuju se doživotno, a ostavke su veoma retke.

Arnou je Švedska akademija u decembru zabranila da prisustvuje svečanom Nobelovom banketu pošto je jedan švedski list objavio izjave 18 žena koje tvrde da ih je Arno napao ili silovao od 1996. do 2017. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: