Muzej zlata jedinstven u svetu, hiljade eksponata / FOTO / VIDEO

Veliki broj turista posećuje Muzej zlata (Museo del Oro) u kolumbijskom glavnom gradu Bogoti, gde imaju priliku da putuju u "zlatnu istoriju" te zemlje.

Izvor: Anadolija
Podeli
Foto: YouTube Screenshot
Foto: YouTube Screenshot

U Muzeju zlata, koji je osnovan 1939. godine, nalazi se velika kolekcija zlatnih eksponata koji datiraju iz pretkolumbovog vremena. Mnogi od njih pripadali su Inkama i Majama.

Muzej je jedinstven u svetu i potrebna su najmanje četiri sata da ga obiđete.

Godišnje muzej, u kojem je izloženo 54.000 eksponata, od kojih 34.000 predmeta od zlata, poseti oko pola miliona turista.

Nalazi se u istorijskom delu Bogote. Izložene su maske, oružje, tijare kao i eksponati od drveta, bisera, keramike i kostiju.

A post shared by Shea Flynn (@shmackyn) on

U muzeju, koji se proteže na nekoliko spratova, pažnju privlači i mumija mlade devojke koja je ubijena sa 14 godina.

A post shared by *Pipe Vega* (@pipevega82) on

Predstavnica muzeja Ana Maria Gonzales Galvis izjavila je za Anadoliju da muzej podseća na istoriju te zemlje.

Cilj je, kako je kazala, posetiocima pokazati zlato koje je simbolizovalo moć civilizacija na kontinentu. Galvis je istakla da su ovo zlato koristile lokalne vođe. Ona je rekla i da već dugi niz godina radi u muzeju, ali da svaki put kada ga obilazi ima različite poglede na izložene predmete.

Ostalo

Promocija balkanske kulture i umetnosti u Briselu

Naftna industrija Srbije (NIS), jedna od najvećih regionalnih energetskih kompanija, i ove godine jepodržalafestival „Balkan trafik“ u Briselu, umetničku manifestaciju koja se od 2007. godine uspešno organizuje pod pokroviteljstvom Evropske komisije i koja značajno doprinosi promociji kulture zemalja Jugoistočne Evrope u EU.

Ostalo nedelja 22.04. 16:15 Komentara: 0

Književno veče u Ambasadi Republike Srbije u Londonu

U četvrtak 12. aprila, u Ambasadi Republike Srbije u Londonu u organizaciji Udruženja srpskih pisaca i umetnika u inostranstvu (ASWA) održano je književno veče posvećeno Geopoetikinoj ediciji Srpska proza u prevodu (Serbian Prose in Translation – SPiT) i književnom opusu Vladislava Bajca, autora i direktora izdavačke kuće Geopoetika.

Ostalo četvrtak 19.04. 20:35 Komentara: 1

Izložba turskog streličarstava u Beogradu

Izložba turskog streličarstava "Kemankeš" biće otvorena od 23. aprila do 5. maja u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije, najavili su organizatori. Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa istorijatom turskog streličarstva, kao i prefinjenom veštinom izrade lukova, strela i streličarske opreme.

Ostalo sreda 18.04. 12:38 Komentara: 1
strana 1 od 5 idi na stranu