"Narodni muzej biće otvoren na Vidovdan"

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je da će Narodni muzej biti svečano otvoren na Vidovdan, 28. juna, čime će "biti ispravljena neverovatna nepravda koja je naneta kulturnom životu".

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 16.03.2018.

08:45

Foto: YouTube screenshot

"Ako ne bude invazije skakavaca, šalim se, ili neke više sile koju zakon ne predviđa, biće svečano otvoren na veliki srpski praznik Vidovdan", rekao je Vukosavljević za "Novosti", u odgovoru na pitanje hoće li Narodni muzej biti otvoren u predviđenom roku.

Vukosavljević je rekao i da država mora da vodi računa o autentičnom izrazu svog identiteta i kulturnog jezgra ovog naroda, "a to je ćirilica".

"Preti nam da će za deceniju ili dve osvanuti neko jutro u kome ćemo shvatiti da ćirilicu svi znaju, a da je niko ne koristi", upozorio je ministar Vukosavljević, poručivši da su spremne mere za očuvanje ćirilice.

Njegovo ministarstvo, kako je objasnio, planira da ohrabri upotrebu pisma kroz poreske olakšice za vlasnike firmi i medije.

Upitan da li mu je aura nacionaliste zapravo glavna "preporuka da bude smenjen", Vukosavljević odgovara da ne zna da li je nacionalista i da ne bi mogao sebe da definiše na taj način.

"Ali, smatram da je biti nacionalista kompliment, ako se pod tim podrazumeva osoba koja u oblasti svog delovanja radi u gornjim granicama sopstvenog kapaciteta u interesu svoje države i svoje nacije", zaključio je ministar kulture i informisanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: