Održana godišnja Skupština Adligata u SANU

Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat", u okviru koga su otvoreni Muzej srpske književnosti i Muzej knjige i putovanja, održalo je svoju godišnju, izbornu skupštinu u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU).

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Na ovom, najvećem godišnjem skupu osnivača, dobrotvora i prijatelja ovog Udruženja, predsednik Adligata Viktor Lazić je u uvodnoj reči, naglasio da je, zahvaljujući donatorima, Adligat samo u ovoj godini dobio više od 200.000 publikacija.

Sada u svojim fondovima Adligat poseduje više od milion knjiga i periodike, a u okviru svoje akcije "Milion knjiga za Srbiju", već je više od pola miliona publikacija našlo svoje mesto na policama mnogih manjih biblioteka u Srbiji, kao i u našim školama i institucijama u inostranstvu.

"Iako Adligat nastavlja tradiciju porodične biblioteke Lazić, koju je čukundeda mog čukundede, Mihailo Lazić, započeo u Kumanu u 18. veku, a moj čukundeda prvi put otvorio za javnost još 1882. godine, mi u ovoj formi postojimo tek sedam godina. Za tih sedam godina napredovali smo od dvadeset kvadratnih metara prostora i 30.000 bibliografskih jedinica do dve hiljade kvadratnih metara prostora i više od milion bibliografskih jedinica", rekao je u uvodnoj reči Viktor Lazić.

Podnoseći izveštaj o radu u protekloj godini, Lazić je naglasio da je mnogo važnije od uspeha koji se meri brojkama, nada koju je svojim delovanjem Adligat stvorio.

"Obnovili smo zadrugarstvo. Pokazali smo da samo uz dva elementarna principa: velika ljubav i težak rad, mala grupa ljudi može učiniti čudo. Sa SANU je Adligat povezan višestruko. Sedmorica akademika su osnivači Adligata, dok se još sedmorica nalaze među zlatnim prijateljima. Tek pošto su zvanično registrovani, jedan od prvih protokola o saradnji potpisan je sa SANU", rekao je Lazić.

U proteklih pet godina Adligat je distribuirao više od pola miliona publikacija u više od tri stotine biblioteka širom Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije. Knjige udruženja su stigle do Rumunije, Jermenije, Kijeva i Moskve, za koji dan donacije knjiga o Srbiji biće poslate u Narodnu biblioteku Finske.

Grad Trebinje dobio je na poklon čak deset hiljada publikacija, kao i studenti Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Preko 6 hiljada publikacija otišlo je za Tutin, 2.200 u Banja Luku, što su samo neke od većih donacija.

Ovih dana Adligat poklanja deset hiljada publikacija za biblioteke 29 zatvora, predočio je, između ostalog, Viktor Lazić.

Na međunarodnom planu u toku ove godine Udruženje je ostvarilo saradnju sa institucijama u Brazilu, Urugvaju, Argentini, Engleskoj, Nemačkoj, SAD, Francuskoj, Rusiji, Austriji, Bosni i Hercegovini, Rumuniji, Grčkoj i Sloveniji, a legate su obogatili i legatom Petera Urbana, značajnog nemačkog prevodioca, sa jednom od najboljih kolekcija knjiga o Čehovu na svetu.

Ostalo

Nagrađivani film "Džejn" pred beogradskom publikom

Hvaljeni dokumentarac "Džejn", koji publiku upoznaje sa revolucionarnim radom i nesvakidašnjim životom dr Džejn Gudal, naučnice čija su istraživanja iz korena promenila naša saznanja o svetu šimpanzi, premijerno će biti prikazan pred domaćom publikom 14. marta od 18 časova u Kulturnom centru Beograda. Ulaz je slobodan.

Ostalo sreda 14.03. 13:55 Komentara: 0
strana 1 od 776 idi na stranu