Kolarčeva zadužbina posle više od 20 godina dobila novi klavir / VIDEO

Zadužbina Ilije Kolarca, posle više od 20 godina, dobila je novi koncertni klavir.

Izvor: B92
Podeli

U prikupljanju sredstava, koje je trajalo tri godine, učestvovalo je 88 ktitora i Ministarstvo pravde, koje je novac dalo iz sredstava oportuniteta.

I kao pre 30 godina, maestro Ivo Pogorelić birao je novi klavir za Kolarčevu zadužbinu. Od 11 modela hamburške fabrike Stenvej, upravo ovaj će beogradskoj publici služiti narednih nekoliko decenija.

"Sredstvima dobijenim po osnovu oportuniteta, odnosno odlaganjem krivičnog gonjenja, u mogućnosti smo recimo, da klavir, umesto iza rešetaka, sviramo na mnogo prikladnijem mestu", izjavila je Jasna Dimitrijević, direktorka Kolarčeve zadužbine.

Preciznije: Odlaganje krivičnog gonjenja može se otplatiti, a ta sredstva za ovu godinu premašuju tri i po miliona diniara.

Ministarka pravde o klaviru, i rezultatima, iz nepoznatih razloga nije htela da govori. Ipak, sredstva oportuniteta usmeravaju se u zdravstvo, prosvetu, socijalu i kulturu.

Najveća investicija je rekunstruisano porodilište i nova angio-sala u Čačku, a novi klavir u Kolarcu 98. je investicija tog tipa u ovoj godini.

Ostalo

"Predugo smo bili bez Muzeja savremene umetnosti"

Otvaranje Muzeja savremene umetnosti ministar kulture i informisnja Vlada Vukosavljević smatra dogadjajem godine u kulturi, ali najavljuje već za februar otvaranje Kulturnog centra Srbije u Pekingu, a do kraja juna i otvaranje Narodnog muzeja u Beogradu.

Ostalo subota 30.12. 10:50 Komentara: 1

Održana godišnja Skupština Adligata u SANU

Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat", u okviru koga su otvoreni Muzej srpske književnosti i Muzej knjige i putovanja, održalo je svoju godišnju, izbornu skupštinu u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU).

Ostalo četvrtak 28.12. 21:55 Komentara: 0
strana 1 od 11 idi na stranu