Otvorena izložba fotografija i predstavljena monografija o Mileni Dravić

U Kulturnom centru Beograda večeras je otvorena izložba fotografija i predstavljanje monografije o filmskom opusu Milene Dravić, dobitnice nagrade Dobričin prsten za životno delo.

Kultura

Izvor: Beta

Petak, 22.12.2017.

21:55

Otvorena izložba fotografija i predstavljena monografija o Mileni Dravić
Foto: YouTube Screenshot

Autorka monografije, novinarka Tatjana Nježić kazala je da je najveći izazov bio da monografijom obuhvati sve segmente impresivne ličnosti i karijere Milene Dravić i da sve bude "pitko".

"Nije to samo sjajna monografija u smislu sadržine, to je ogledalo vremena i toga kako se ponosno nosi svoj dar", rekla je Tatjana Nježić i dodala da je monografija podeljena u pet celina.

Glumica Milena Dravić kazala je da je za glumu bila predodredjen, ističući da kada bi se opet rodila ponovo bi bila glumica.

Ona je kazala da joj je u karijeri najveći izazov bio sam posao i da joj je teško da se opredeli i od brojnih uloga izdvoji najtežu ili najdražu.

"U svim ulogama dajete sebe", kazala je ona i navela da neke uloge nije trebalo da prihvati, a da je odigrala mnoge uloge od kojih je neke odmah prihvatila, a neke odbijala, pa prihvatala posle mnogo molbi da to učini.

Ističući da je igrala na velikom prostoru u svim republikama bivše Jugoslavije, Milena Dravić je podsetila na njen prvi film "Vrata ostaju otvorena" snimljen u Sarajevu rekavši da je na njegovo snimanje odvedena pravo iz baletske škole.

Milena Dravić je 1962. godine dobila je najveće jugoslovensko filmsko priznanje - Zlatnu arenu na Pulskom festivalu za ulogu u filmu "Prekobrojna" Branka Bauera, a kako je publiku podsetila bila je najmladja dobitnica tog priznanja.

Milena Dravić je ispričala da je zbog filma Kros kontri u režiji Mladomira Puriše Djordjevića trenirala trčanje godinu dana, pošto je unapred znala da za tu ulogu. "Kada je došlo snjimanje, ja sam letela. Sa lakoćom sam snimila film... Ubrzo posle toga zvali su me za emisiju 'Obraz uz obrza'".

Govorila je i o filmu Sutjeska rekavši da joj je uloga prvo data, pa oduzeta posle jedne konferencije za novinare na kojoj je američka novinarka pitala da li su žene u Jugoslaviji čule za kontraceptivna sredstva na šta je ona izvadila tablete za glavobolju i bacila ih pred nju. Potom je jedan ruski list napisao da se ponašala neprimereno, a onda joj je Nikola Popović kazao da neće snimati taj film, ali je ipak pred kraj snimanja došao po nju u Miločer gde je letovala i odveo je na Tjentište da snimi svoju ulogu.

Ispričala je i da je igrala majku Bred Pitu u njegovom prvom filmu, a govorila je i o nagradi na festivalu u Kanu

Glumica Jelisaveta Seka Sablić ispričala je da Milenu Dravić poznaje od rane mladosti i da nikada nije skrenula s puta već je uvek bila na pravoj strani.

"Milena ima integritet življenja... Ja sam bila Draganov (Nikolića) prijatelj, bili smo kao brat i sestra, bili smo klasići, a Milena je rano počela. Mi smo strepili gde ćemo i šta ćemo, a Dragan je počeo da snima filomove... Kada mi je kazao da smuvao sa Mileonom, ja sam rekla - nemoj da me lažeš. Milena je već tada bila zvezda za mene. Tako je i ostalo", ispričala je Jelisaveta Seka Sablić i čestitala joj nagradu Dobričin prsten.

Jelisaveta Seka Sablić rekla je i da Mileni Dravić nije bilo lako jer je izdržala i pripremila samo uručenje prstena što je zahtevalo "užasan napor".

"Nije ovo sredina gde stvari neke stvari same po sebi funkcionišu. Veliki deo posla moraš sam da obaviš i staviš pod kontrolu. Ta knjiga, to je sve morala sama da uradi. Na sreću se tu našla Tanja Nježić", rekla je glumica.

Nekadašnji direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović kazao je da je Milena Dravić "nacionalno i kulturno dobro" podsećajući na njene brojne filmske uloge i filmove za koje je kazao da svi nose njen pečat.

Izloženo je više od 70 fotografija koje su predstavile samo delić raznovrsne karijere Milene Dravić, a izložbu su priredili Maja Medić i Stefan Arsenijević.

Glumici Mileni Dravić (77) prošlog petka u Zvezdara teatru uručen je Dobričin prsten za životno delo jer je, po odluci žirija, obeležila istoriju scene u drugoj polovini prošlog i početkom ovog veka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: