Institut za srpski jezik SANU obeležava 70 godina od osnivanja

Svečana akademija povodom obeležavanja 70 godina od osnivanja Instituta za srpski jezik SANU biće održana u sredu, 15. novembra 2017. godine, sa početkom u 11 časova, u Svečanoj sali Srpske akademije nauka i umetnosti.

Podeli
isj-sanu.rs
isj-sanu.rs

Zvanicama će se obratiti predsednik SANU, akademik Vladimir Kostić, direktorka Instituta dr Jasna Vlajić Popović i rukovodioci svih projekata koji se realizuju u Institutu.

Institut za srpski jezik SANU osnovan je 15. jula 1947. godine i do danas je ostao centralna naučna ustanova u Srbiji za sistematsko proučavanje srpskog jezika i izradu kapitalnih rečnika srpskog jezika. Za ovaj Institut vezana su sva vodeća imena srpske lingvistike XX veka: Aleksandar Belić, osnivač i prvi direktor Instituta, njegovi učenici akademici Irena Grickat Radulović, Milka Ivić, Pavle Ivić i Mitar Pešikan, kao i mnogi drugi istaknuti filolozi našeg vremena.

U programu će kratko biti predstavljen istorijat Instituta za srpski jezik SANU i njegova bogata naučna i izdavačka delatnost. Zvanice će imati priliku da vide i dva kratka filma - dokumentarac o dugogodišnjem predsedniku SANU i prvom direktoru Instituta, Aleksandru Beliću, sačinjen od odlomaka iz radio i TV emisija dobijenih iz arhive RTS-a i animirani film u kojem saradnici Instituta na popularan način prikazuju široj publici, a ne samo lingvistima, čime se konkretno bave u okviru svojih istraživanja.

Na primeru obrade samo jedne reči – za ovu priliku odabrana je reč jezik – gledaoci će biti provedeni kroz delatnost svih institutskih projekata.

„Danas, 70 godina od osnivanja, u Institutu je zaposleno čak 65 saradnika – među njima 41 doktor nauka. Većinu zaposlenih čine mladi, perspektivni istraživači pred kojima stoji velika odgovornost da započete institutske poslove uspešno nastave, a zatim i dovrše“,– izjavila je dr Jasna Vlajić Popović, direktorka Instituta.

Ostalo

Izložba dela Petra Lubarde u Andrićgradu

Reditelj Emir Kusturica otvorio je danas u galeriji “Petar Lubarda” u Andrićgradu izložbu “Petar Lubarda 1907-1974-2017”, koja je priređena u okviru Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala “Kustendorf”.

Ostalo četvrtak 18.01. 19:15 Komentara: 1

"Predugo smo bili bez Muzeja savremene umetnosti"

Otvaranje Muzeja savremene umetnosti ministar kulture i informisnja Vlada Vukosavljević smatra dogadjajem godine u kulturi, ali najavljuje već za februar otvaranje Kulturnog centra Srbije u Pekingu, a do kraja juna i otvaranje Narodnog muzeja u Beogradu.

Ostalo subota 30.12. 10:50 Komentara: 1

Održana godišnja Skupština Adligata u SANU

Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat", u okviru koga su otvoreni Muzej srpske književnosti i Muzej knjige i putovanja, održalo je svoju godišnju, izbornu skupštinu u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU).

Ostalo četvrtak 28.12. 21:55 Komentara: 0
strana 1 od 774 idi na stranu