Spomenik zahvalnosti Francuskoj će uskoro biti obnovljen

Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu uskoro će biti obnovljen. Deo donacija obezbedila je Francuska, a deo Vlada Srbije, pa će spomenik naredne godine, kada se obeležava 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, zablistati novim sjajem.

b92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Spomenik, osim svetle istorije, imao je i svoje tamne dane pa je dva puta do sada bio obavijen crnim platnom.

Prvi put 1992. kada je Savet za nacionalnu bezbednost Ujedinjenih nacija Saveznoj republici Jugoslaviji uveo sankcije. Drugi put 1999. nakon agresije snaga NATO-a.

Potpisivanjem Sporazuma o finansiranju Zavodu za zaštitu spomenika grada Beograda omogućeno je prenošenje sredstava prikupljenih u Francuskoj kako bi se sačuvao bitan element srpsko-francuske kulturne baštine.

Ostalo

Izložba dela Petra Lubarde u Andrićgradu

Reditelj Emir Kusturica otvorio je danas u galeriji “Petar Lubarda” u Andrićgradu izložbu “Petar Lubarda 1907-1974-2017”, koja je priređena u okviru Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala “Kustendorf”.

Ostalo četvrtak 18.01. 19:15 Komentara: 1

"Predugo smo bili bez Muzeja savremene umetnosti"

Otvaranje Muzeja savremene umetnosti ministar kulture i informisnja Vlada Vukosavljević smatra dogadjajem godine u kulturi, ali najavljuje već za februar otvaranje Kulturnog centra Srbije u Pekingu, a do kraja juna i otvaranje Narodnog muzeja u Beogradu.

Ostalo subota 30.12. 10:50 Komentara: 1

Održana godišnja Skupština Adligata u SANU

Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat", u okviru koga su otvoreni Muzej srpske književnosti i Muzej knjige i putovanja, održalo je svoju godišnju, izbornu skupštinu u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU).

Ostalo četvrtak 28.12. 21:55 Komentara: 0
strana 1 od 774 idi na stranu