Ispred Brandenburške kapije u Berlinu osvanuo neobičan spomenik

Umetnik poreklom iz Sirije postavio je tri uspravljena autobusa odmah pored Brandenburške kapije u Berlinu kako bi podsetio na stradanje civila u Siriji, razorenoj građanskim ratom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Postavka "Spomenik" umetnika Manafa Halbunija predstavlja kopiju zaštitne barijere - autobusa postavljenih u jednoj ulici sirijskog grada Alepa radi zaštite stanovnika od snajperske vatre.

Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Halbunijevo delo postavljeno je ranije ove godine ispred Bogorodičine crkve (Frauenkirche) u Drezdenu, koja je simbol ponovnog rođenja tog nemačkog grada posle njegovog uništenja u Drugom svetskom ratu. Desničarske grupe kritikovale su taj čin.

Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Halbuni je danas rekao da je simbolika njegovog dela "jednako jaka" u Berlinu i dodao da je "veoma važno da se diskusija nastavi, naročito u glavnom gradu Nemačke".

Ostalo

Izložba dela Petra Lubarde u Andrićgradu

Reditelj Emir Kusturica otvorio je danas u galeriji “Petar Lubarda” u Andrićgradu izložbu “Petar Lubarda 1907-1974-2017”, koja je priređena u okviru Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala “Kustendorf”.

Ostalo četvrtak 18.01. 19:15 Komentara: 1

"Predugo smo bili bez Muzeja savremene umetnosti"

Otvaranje Muzeja savremene umetnosti ministar kulture i informisnja Vlada Vukosavljević smatra dogadjajem godine u kulturi, ali najavljuje već za februar otvaranje Kulturnog centra Srbije u Pekingu, a do kraja juna i otvaranje Narodnog muzeja u Beogradu.

Ostalo subota 30.12. 10:50 Komentara: 1

Održana godišnja Skupština Adligata u SANU

Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat", u okviru koga su otvoreni Muzej srpske književnosti i Muzej knjige i putovanja, održalo je svoju godišnju, izbornu skupštinu u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU).

Ostalo četvrtak 28.12. 21:55 Komentara: 0
strana 1 od 774 idi na stranu