Ispred Brandenburške kapije u Berlinu osvanuo neobičan spomenik

Umetnik poreklom iz Sirije postavio je tri uspravljena autobusa odmah pored Brandenburške kapije u Berlinu kako bi podsetio na stradanje civila u Siriji, razorenoj građanskim ratom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Postavka "Spomenik" umetnika Manafa Halbunija predstavlja kopiju zaštitne barijere - autobusa postavljenih u jednoj ulici sirijskog grada Alepa radi zaštite stanovnika od snajperske vatre.

Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Halbunijevo delo postavljeno je ranije ove godine ispred Bogorodičine crkve (Frauenkirche) u Drezdenu, koja je simbol ponovnog rođenja tog nemačkog grada posle njegovog uništenja u Drugom svetskom ratu. Desničarske grupe kritikovale su taj čin.

Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Halbuni je danas rekao da je simbolika njegovog dela "jednako jaka" u Berlinu i dodao da je "veoma važno da se diskusija nastavi, naročito u glavnom gradu Nemačke".

Ostalo

Njujork tajms: Titova jahta za kulturnu renesansu

Rijeka, grad koji 2020. godine treba da postane kulturna prestonica Evrope, želi da obnovi i prikaže rđom nagrizenu jahtu "Galeb" nekadašnjeg jugoslovenskog lidera Josipa Broza Tita, ali je to izazvalo zgražavanje hrvatske nacionalističke ekstremne desnice, piše "Njujork tajms".

Ostalo nedelja 26.11. 21:50 Komentara: 6

Duhovi i dugovi devedesetih

"Devedesete su naš Had. One su nesvesno mesto u koje moramo da se vratimo da bismo shvatili košmar koji sada živimo. Šta je tamo zakopano da se otkopa, opoje i propisno sahrani."

Ostalo subota 25.11. 21:25 Komentara: 0

Otvoren Muzej Šabačkih Jevreja

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je večeras u Šapcu, na otvaranju Muzeja Šabačkih Jevreja, da je jedan od ciljeva Ministarstva zalaganje za snažnu afirmaciju principa decentralizacije kulturne politike, jer "kultura mora da prožima svaki kutak naše države".

Ostalo četvrtak 23.11. 21:35 Komentara: 1
strana 1 od 13 idi na stranu