Ispred Brandenburške kapije u Berlinu osvanuo neobičan spomenik

Umetnik poreklom iz Sirije postavio je tri uspravljena autobusa odmah pored Brandenburške kapije u Berlinu kako bi podsetio na stradanje civila u Siriji, razorenoj građanskim ratom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Postavka "Spomenik" umetnika Manafa Halbunija predstavlja kopiju zaštitne barijere - autobusa postavljenih u jednoj ulici sirijskog grada Alepa radi zaštite stanovnika od snajperske vatre.

Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Halbunijevo delo postavljeno je ranije ove godine ispred Bogorodičine crkve (Frauenkirche) u Drezdenu, koja je simbol ponovnog rođenja tog nemačkog grada posle njegovog uništenja u Drugom svetskom ratu. Desničarske grupe kritikovale su taj čin.

Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Halbuni je danas rekao da je simbolika njegovog dela "jednako jaka" u Berlinu i dodao da je "veoma važno da se diskusija nastavi, naročito u glavnom gradu Nemačke".

Ostalo

Marija Hese: Frida je govorila da ne slika snove, već sopstvenu realnost

Izložba ilustracija Marije Hese u galeriji Instituta Servantes u Beogradu otvorena je u petak, 9. februara, a u intervjuu za B92 umetnica je govorila o izazovima sa kojima se suočavala prilikom stvaranja ilustrovane biografije Fride Kalo (po kojoj je domaćoj publici najviše poznata), svom viđenju ženskog identiteta i današnjem položaju žena u društvu.

Ostalo subota 10.02. 08:35 Komentara: 0

Na Oktobarskom salonu izložba Joko Ono

Ovogodišnji 57. Oktobarski salon, koji će biti održan u Beogradu od 14. septembra do 28. oktobra pod nazivom "Lepota kakofonije", ugostiće 68 umetnika iz 27 zemalja sveta, a među njima će biti i čuvena japanska umetnica Joko Ono, dobitnica nagrade za životno delo na Venecijanskom bijenalu, najavili su danas organizatori salona.

Ostalo četvrtak 8.02. 15:40 Komentara: 3

Izložba dela Petra Lubarde u Andrićgradu

Reditelj Emir Kusturica otvorio je danas u galeriji “Petar Lubarda” u Andrićgradu izložbu “Petar Lubarda 1907-1974-2017”, koja je priređena u okviru Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala “Kustendorf”.

Ostalo četvrtak 18.01. 19:15 Komentara: 1
strana 1 od 774 idi na stranu