Gole feministkinje prekinule retrospektivu filmova Romana Polanskog

Francuske feminstikinje prekinule su u Parizu u toplesu retrospektivu filmova Romana Polanskog, optuženog za seksualno uznemiravanje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug / AP Photo/Francois Mori
Foto: Tanjug / AP Photo/Francois Mori

Stotine žena izašle su proteklog vikenda na ulice Pariza i 10 drugih gradova u Francuskoj kako bi protestovale protiv seksualnog uznemiravanja, od kako se saznalo za skandal sa Harvijem Vajnstinom.

U Parizu, žene su se okupile na Trgu Republike, noseći transparente na kojima je pisalo "Me Too", odnosno "I ja", što je haštag na društvenim medijima koji koriste desetine hiljada žena za razmenu ličnih priča o seksualnom uznemiravanju i napadima.

I dok se kampanja “"Mee Too" proširila velikom brzinom u SAD, još jedna kampanja pokrenuta je u Francuskoj sa sličnim haštagom. Kao i u Americi, Francuskinje su počele da javno objavljuju imena svojih napadača.

Foto: Tanjug / AP Photo/Francois Mori
Foto: Tanjug / AP Photo/Francois Mori

Od kako je kampanja počela, nekoliko poznatih, uticajnih muškaraca u Francuskoj optuženo je za seksualne napade, uključujući i jednog poslanika iz političke partije francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Francusko-poljski reditelj Roman Polanski, koji je u Sjedinjenim Američkim Državama osuđen za silovanje 13-godišnje devojčice sedamdesetih godina, suočava se i sa novim optužbama za seksualno uznemiravanje. Slična okupljanja organizovana su u Marselju, Bordou i Lilu, kao i drugim gradovima.

Lavina optužbi pokrenuta je pre nekoliko nedelja kada su "Njujork tajms" i "Njujorker" objavili izveštaje o ženi koja je optužila Harvija Vajnstina, nekada jednog od najmoćnijih filmskih producenata u Holivudu, za silovanje i seksualno uznemiravanje tokom poslednjih nekoliko decenija. Među onima koje su iznele optužbe su i neke od najpoznatijih holivudskih glumica, uključujući Anđelinu Džoli, Gvinet Paltrou i Rozanu Arket.

Ostalo

"Predugo smo bili bez Muzeja savremene umetnosti"

Otvaranje Muzeja savremene umetnosti ministar kulture i informisnja Vlada Vukosavljević smatra dogadjajem godine u kulturi, ali najavljuje već za februar otvaranje Kulturnog centra Srbije u Pekingu, a do kraja juna i otvaranje Narodnog muzeja u Beogradu.

Ostalo subota 30.12. 10:50 Komentara: 1

Održana godišnja Skupština Adligata u SANU

Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat", u okviru koga su otvoreni Muzej srpske književnosti i Muzej knjige i putovanja, održalo je svoju godišnju, izbornu skupštinu u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU).

Ostalo četvrtak 28.12. 21:55 Komentara: 0
strana 1 od 773 idi na stranu