Bjelogrlić: Elita se pomirila da je izgubila bitku od primitivaca

O seriji koja je postala hit, nedovršenoj generaciji kojoj pripada, kompromisima koje je napravio, glumcima koji se troše na binama političara, ćerki koja demonstrira, ali i svojoj odluci kada će i kako da uđe u politiku...

Podeli
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

"U tranziciji je nestala srednja klasa i građansko društvo. Sve te serije su se bavile srednjom klasom. Kako danas da zamisliš Gigu Moravca iz 'Boljeg života', koji kao činovnik u nekoj banci, sa ženom profesorkom latinskog, živi u salonskom stanu sa troje dece? Danas je to nezamislivo! Ta promena društva je jedan deo problema, a drugi je sveopšte zaseljačivanje. Ono traje godinama i kontinuirano bez obzira na to ko je na vlasti", kazao je u ekskluzivnom intervjuu za Nedeljnik režiser, glumac i producent Dragan Bjelogrlić.

"Mene najviše boli što smo mi jedna od retkih zemalja koje bi mogle da imaju odgovor na kulturnu kolonizaciju. Imamo autentičnu kulturu, veliko nasleđe u filmu i TV serijama. A mi se upravo tu predajemo", kazao je Bjelogrlić.

Devedesetih je, kazao je Bjelogrlić, postojao obračun sa pozicije profesije.

"Sada je nastao haos i neshvatanje pozicije sa koje treba da delujemo. Ja na primer mislim da su 'Senke nad Balkanom' najbolji odgovor na sveopštu primitivizaciju koja se dešava poslednjih godina. Ovako imamo situaciju u kojoj se elita pomirila da je na terenu izgubila bitku od primitivaca, po kafanama i intervjuima se zgražavaju nad primitivizmom, pričaju o genijalnim serijama koje su gledali na HBO-u, Netfliksu ili Amazonu, i valjda se nadaju da će neki novi političari to da promene. To je iluzija. Samo mi sami možemo to da promenimo i bijemo bitku", rekao je Bjelogrlić u velikom intervjuu u kojem je pričao o kompromisima koje je napravio, glumcima koji se troše na binama političara, ćerki koja demonstrira, ali i svojoj odluci kada će i kako da uđe u politiku.

"Kada bi sva esnafska udruženja - a mislim na: udruženje umetnika, advokatsku komoru, Srpsko lekarsko društvo itd. - zauzela jasan stav prema društvu u kome žive, pa kada se desi nešto kao Savamala, bilo bi drugačije", rekao je Bjelogrlić.

"Izađemo svi i kažemo: 'Ne želimo da živimo u društvu u kome se ovo dešava.' Nećemo da radimo. Glumimo. Šta će nam partije za to? Izađemo kao građani bez obzira na političku opciju, i kažemo da ne želimo da živimo u društvu u kojem neko izađe noću i sruši nešto. Zvuči kao bajka, ali tako stvari funkcionišu u mnogim civilizovanim i naprednim zemljama", rekao je Bjelogrlić u velikom intervjuu u kojem je pričao o kompromisima koje je napravio, glumcima koji se troše na binama političara, ćerki koja demonstrira, ali i svojoj odluci kada će i kako da uđe u politiku.

Intervju u celosti možete pročitati u novom broju "Nedeljnika" koji je od danas na kioscima.

Ostalo

Izložba dela Petra Lubarde u Andrićgradu

Reditelj Emir Kusturica otvorio je danas u galeriji “Petar Lubarda” u Andrićgradu izložbu “Petar Lubarda 1907-1974-2017”, koja je priređena u okviru Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala “Kustendorf”.

Ostalo četvrtak 18.01. 19:15 Komentara: 1

"Predugo smo bili bez Muzeja savremene umetnosti"

Otvaranje Muzeja savremene umetnosti ministar kulture i informisnja Vlada Vukosavljević smatra dogadjajem godine u kulturi, ali najavljuje već za februar otvaranje Kulturnog centra Srbije u Pekingu, a do kraja juna i otvaranje Narodnog muzeja u Beogradu.

Ostalo subota 30.12. 10:50 Komentara: 1

Održana godišnja Skupština Adligata u SANU

Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat", u okviru koga su otvoreni Muzej srpske književnosti i Muzej knjige i putovanja, održalo je svoju godišnju, izbornu skupštinu u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU).

Ostalo četvrtak 28.12. 21:55 Komentara: 0
strana 1 od 774 idi na stranu