Omaž Raši Popovu - odlazak čarobnjaka

Neprevaziđeni večiti deka koji je sa 89 godina otišao na neke druge poljane da uveseljava sve koji su kraj njega Raša Popov ostao je večito dete i kao takvog ga je počastvovao i ovogodišnji Beogradski sajam knjiga posebnim programom, kazao je danas Ljubivoje Ršumović.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.10.2017.

16:21

Omaž Raši Popovu - odlazak čarobnjaka
Foto: YouTube Screenshot

Program je vodila njegova koleginica kada je reč o književnosti za decu Gordana Maletić, a učestvovali su drugi majstor za dečju poeziju Ljubivoje Ršumović, večiti pratilac na putovanjima Tode Nikoletić i verni prijatelj Dragomir Ćulafić.

Svi su se potrudili da ovaj omaž nedavno preminulom Raši bude sasvim u njegovom stilu: pun mudrosti, emocija, smeha i pomalo sarkazma.

Svako je odlično poznavao ovog sveznalicu, pesnika, novinara ravničarskog mudraca, čovekoljupca i svako je citirao Rašine doskočice, pesme, duhovite replike, koje bi mogle da ispune jednu omanju enciklopediju. Ovom posmrtnom omažu koji je bio organizovan u sali koja nosi ime još jednog pisca za decu, Aleksandra Vuča, ispunila je publika svih generacija pokazujući koliko je Raša Popov bio popularan, bilo da je nastupao u programu namenjenom najmlađima ili u onom namenjenom njihovim dekama i bakama.

Popularni Ršum je podsetio da je Raša rođen u banatskom delu Mokrinu i da je tamo sa još dva brata proveo bezbrižno i srećno detinjstvo, a uz put se bavio pisanjem kao njegov komšija, ne manje talentovani pesnik Mika Antić.

Veoma mlad se otisnu među novinare i to mu je bila zvanična profesija, bilo da je pisao ili nastupao na televiziji, gde je bio nenadmašni zabavljač.

Rođen u kraju odakle je potekao i Dositej Obradović, i Raša se otisnuo među prosvetitelje, najpre narodu otkrivajući tajne nauke, a onda mladim ljudima fenomene jezika srpskog i tako je i nauku i poeziju učinio dostupnim i dostojnim običnog čoveka, svejedno mladog ili starog.

“Kad se kaže da je pisao bajke (jedne su posthumno objavljene za ovaj sajam) to su bili obrasci, strateški, literarni plan i primer kako se danas može i treba takmičiti sa Andersenom, Krilovom ili braćom Grim”, istakao je Ršumović.

Kako je podsetio Ršum, Raša je popularnost kod mladih ljudi sticao kreativnim učešćem u 165 epizoda TV serije "Fazoni i fore" i 46 epizoda serije "Šešir bez dna". Tode Nikoletić je svog prijatelja opisao kao “smernog, koji je posedovao bogom danu harizmu koja ga je izdvajala od mnoštva, uzdizala, činila jedinstvenim i prepoznatljivim”. "U svemu je najviše ličio samo na sebe", konstatovao je Dragomir Ćulafić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: