"Otvaranje Muzeja savremene umetnosti biće događaj godine"

Otvaranje rekonstruisanog Muzeja savremene umetnosti (MSU) u Beogradu, nakon 10 godina, najavljeno je za 20. oktobar, kada srpska prestonica obeležava Dan grada, a direktor te kulturne institucije Slobodan Nakarada kaže da će to biti kulturni događaj godine, imajući u vidu da taj muzej ima svoju istoriju i značaj ne samo u Srbiji nego i u regionu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

Prvih sedam dana i noći od dana otvaranja ovog muzeja biće besplatno za posetioce, kaže Nakarada u izjavi za Tanjug i ističe da je to nešto jedinstveno, što, kako je rekao, niko u regionu nije uradio.

"Cilj nam je da na ovaj radostan trenutak, kada se Muzej savremene umetnosti otvara posle deset godina, našim vernim posetiocima i građanima Srbije omogućimo da u što većem broju dođu i vide izložbu koju smo pripremili", rekao je Nakarada. U okviru tih sedam dana, dodao je, odvijaće se i sporedni programi unutar muzeja. Ne želeći da otkriva detalje svečanog otvaranja jer, kako kaže, to treba da bude iznenađenje, Nakarada je kratko rekao da će " 21. oktobra od 19 sati ispred Muzeja savremene umetnosti svirati dež muzika".

"Nakon toga, biće održano di-džej veče, gde će nastupiti dva vrlo poznata di-džeja koji će svirati do jedan sat iza ponoći i nadam se da ćemo se svi lepo zabavljati", naveo je Nakarada.

Za njega otvaranje ove kulturne institucije posle 10 godina znači da se Beograd i Srbija vraćaju na međunarodnu scenu i da su standardi, koji su uvek važili u Muzeju savremene umetnosti, sada dignuti na viši nivo.

"S tim u vezi, smatramo da će sada svi ostali muzeji i kulturne institucije imati težak zadatak da nas prate", ocenio je on. Rekonstruisani Muzej savremene umetnosti se otvara 20. oktobra, a izložba koja će biti postavljena u tom muzeju zove se "Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti".

Nova izložba obuhvatiće više od 300 radova koji su obeležili period od početka 20. veka do danas. Autor koncepcije je Dejan Sretenović, a pored njega kustosi izložbe su Mišela Blanuša i Zoran Erić.

Ostalo

Izložba dela Petra Lubarde u Andrićgradu

Reditelj Emir Kusturica otvorio je danas u galeriji “Petar Lubarda” u Andrićgradu izložbu “Petar Lubarda 1907-1974-2017”, koja je priređena u okviru Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala “Kustendorf”.

Ostalo četvrtak 18.01. 19:15 Komentara: 1

"Predugo smo bili bez Muzeja savremene umetnosti"

Otvaranje Muzeja savremene umetnosti ministar kulture i informisnja Vlada Vukosavljević smatra dogadjajem godine u kulturi, ali najavljuje već za februar otvaranje Kulturnog centra Srbije u Pekingu, a do kraja juna i otvaranje Narodnog muzeja u Beogradu.

Ostalo subota 30.12. 10:50 Komentara: 1

Održana godišnja Skupština Adligata u SANU

Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat", u okviru koga su otvoreni Muzej srpske književnosti i Muzej knjige i putovanja, održalo je svoju godišnju, izbornu skupštinu u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU).

Ostalo četvrtak 28.12. 21:55 Komentara: 0
strana 1 od 774 idi na stranu