Prvi put u Beogradu – festival koji čuva kulturno nasleđe

U organizaciji agencije SuperStar Culture, u Beogradu će se od 12 - 15.oktobra održati prvi Etnology Fest.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 11.10.2017.

17:02

Prvi put u Beogradu – festival koji čuva kulturno nasleđe

Autor festivala Goga Grubješić je Etnology Fest postavila kao mini festival internacionalnog karaktera koji će pokazati značaj, važnost i bogatstvo kulturnog nasleđa različitih zemalja i to kroz različite forme izražavanja: modne revije, izložbe, rukotvorine, dokumentarne filmove, kao i zanimljive radionice i predavanja uvaženih predavača.

Specijalni naglasak biće stavljen na tradicionalnu umetnost i nematerijalno kulturno nasleđe kao i na njihovu kontinuiranu prisutnost u savremenom društvu, kroz modernu umetnost.

Etnology Fest će kroz razne umetničke formate, predstaviti više zemalja, a Srbija, kao zemlja domaćin biće predstavljena kroz predavanja, radionice, izložbe i modne revije.

Festival otvara jedinstvena revija Ethno Couture “Kolo” kojom će nacionalni ansambl Srbije u čast 70 sezona rada, predstaviti nošnje visoke umetničke vrednosti, koje čuvaju u svom fundusu. U nastavku - Etno mreža izložba radova

"Sirogojno Etnology by Filip Maksimović“ naziv je modne revije, koja je na programu trećeg dana festivala. Zemlja u fokusu i specijalni gost prvog Etnology Festa biće Rusija.

Iz svoje bogate kulturne ponude, Ruska federacija će se predstaviti živopisnim kostimima i nakitom iz Jakutije - (Saha Republika), daleke i hladne severne oblasti, koja ima izuzetno bogatu tradiciju i koju sa uspehom prenosi sa generacije na generaciju.

Za one koji žele više, svakodnevno u popodnevnim satima biće organizovana predavanja etnologa i kustosa na temu bogatog stvaralaštva našeg, ruskog i afričkog naroda.

U toku popodneva su na programu i radionice za decu (izrada loptica od pustovane vune) koje će držati Etno mreža, takođe gost festivala.

O ulozi medija u promociji i očuvanju kulturnog nasleđa biće reči drugog dana u 13 h u Muzeju nauke i tehnike na specijalnom panelu, koji se organizuje u saradnji sa glavnim medijskim partnerom Etnology Fest-a - grupacijom Color Press.

U sklopu festivala, svakodnevno od 14-18 h u Muzeju nauke i tehnike ,biće organizovan i Bazar, gde će publika moći da razgleda i kupi deo autentičnih proizvoda zemalja učesnica.

Etnology Fest se zatvara ekskluzivnom modnom revijom, čuvenog ruskog kreatora Slave Zaitseva u Etnografskom muzeju, 15.oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: