Marina Abramović prodaje makaronse sa ukusom sebe

Marina je istraživala svoju prošlost i odrastanje kako bi napravila slatkiše koji savršeno odslikavaju sve elemente njenog života.

Podeli
Foto: Thinkstock / ilustracija
Foto: Thinkstock / ilustracija

"Prolazim kroz zidove" - memoari, Marina Abramovič

Knjigu možete poručiti i putem sajta Samizdat B92

Prevod: s engleskog preveo Ivan Radosavljević

Oblast: Posebno

Broj strana: 344

Težina: 0.600

ISBN: 978-86-7963-485-6

Format: 24 cm

Pismo: latinica

Cena: 1.650,00 DIN

Na sajtu: 1.500,00 DIN

Marina Abranović je imala mnogo projekata tokom poslednjih decenija. Sedela je u muzeju šest sati i puštala ljude da joj rade šta god hoće, hodala Kineskim zidom i izvela zastrašujuće napet test poverenja koji je uključivao luk i strelu. Šta sada? Prodaje čuvene kolačiče - makarons sa ukusom sebe.

U saradnji sa luksuznim brendom slatkiša/eksperimentalnim projektom Kreëmart, stvorila je makaronse "Koji imaju ukus nje", izveštava Artnet.

Marina je istraživala svoju prošlost i odrastanje kako bi napravila slatkiše koji savršeno odslikavaju sve elemente njenog života.

"Moja baka, rano ujutru, pravi kafu", objašnjava Marina u video-snimku koji je deo kampanje. "Miris kafe je bio svuda u kući. A onda sam se setila mirisa bosiljka, majčine dušice, semenki, kao i egzotičnih mirisa sa putovanja na koje sam išla kasnije. Setila sam se i vulkana i vodopada i osećaja ujutru kada sam gledala u mesto gde se more sreće sa okeanom, a okean sa nebom. Sve to zajedno, to je makaron mene."

"Najveći deo mojih radova je nematerijalan jer su performansi nematerijalni, pošto su ograničeni konceptom i vremenom", rekla je Marina u izjavi o projektu. "Kreëmart radi u mediju šećera koji je isto nematerijalan, jer ga konzumiraš, pojedeš i nema ga. Ono što ostaje iza je sećanje."

Artnet opisuje ukus slatkiša kao prepoznatljiv i intenzivan i kaže da "kao i umetnica, nije za svakoga".

Izvor: vijesti.me

Ostalo

Njujork tajms: Titova jahta za kulturnu renesansu

Rijeka, grad koji 2020. godine treba da postane kulturna prestonica Evrope, želi da obnovi i prikaže rđom nagrizenu jahtu "Galeb" nekadašnjeg jugoslovenskog lidera Josipa Broza Tita, ali je to izazvalo zgražavanje hrvatske nacionalističke ekstremne desnice, piše "Njujork tajms".

Ostalo nedelja 26.11. 21:50 Komentara: 6
strana 1 od 772 idi na stranu