Kultura / Ostalo 6

"Šamar" holandskim umetnicima: Luvr povukao uvredljivo delo (FOTO)

Na prvi pogled, arhitektonski objekat "Domestikator" deluje kao vrlo moderna kuća. Međutim, ukoliko se pogleda malo bliže, u oči upada seksualna konotacija koju osoblje Luvra prvobitno nije primetilo.

Izvor: Metro.co.uk
Foto: GettyImages

Umetničko delo grupe "Atelier Van Lieshout" trebalo je da bude izloženo 19. oktobra u Tiljerijskom parku kao deo programa "Hors les Murs", ali je arhitektonski objekat holandskih umetnika povučen "zbog suviše eksplicitnog karaktera".

Naime, delo prikazuje dve osobe u seksualnom činu.

"Ovakve stvari ne bi trebalo da se dešavaju. Muzej bi trebalo da predstavlja otvoreno mesto komunikacije. Zadatak muzeja i štampe jeste da objasne umetničko delo", izjavio je Joep van Lieshut, osnivač grupe.

"Naš rad nije čak toliko ni eksplicitan. Reč je o vrlo apstraktnoj formi. Nema ni genitalija - u pitanju je vrlo nevino delo", dodao je.

Londonska galerija "Carpenters Workshop", koja predstavlja "Atelier Van Lieshout", navodi da je odluka Luvra imala vrlo poguban uticaj po umetnike.

"Odbijeno delo predstavlja nadmoć čovečanstva nad svetom i njegov licemerni pristup prirodi", istakla je galerija u saopštenju.

Komentari 6
Čitajte
Pošalji komentar