Gugenhajm povlači dela kineskih umetnika zbog živih životinja

Muzej Gugenhajm u Njujorku objavio je povlačenje tri sporna dela iz predstojeće izložbe o savremenoj Kini, posle dobijanja pretnji zbog toga što bi žive životinje bile prikazane u njima.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 27.09.2017.

11:56

Gugenhajm povlači dela kineskih umetnika zbog živih životinja
GettyImages

Izložba "Umetnost i Kina posle 1989: Teatar sveta" (Art and China after 1989: Theater of the World") treba da se otvori 6. oktobra i govori o kineskoj umetnosti posle Tjenanmena, sa delima ostvarenim između 1989. i 2008. godine. Među tim delima tri uključuju i životinje.

Gugenhajm je kasno sinoć saopštio da povlači tri sporna dela zbog brige za bezbednost osoblja i posetilaca.

Jedno od dela koje je kritikovano je osmougaona instalacija u kojoj se nalaze stotine živih reptila i insekata, i bilo je zamišljeno da posetioci mogu da posmatraju taj simbolični ekosistem u kome slabi bivaju pojedeni.

Aktivisti su takođe tražili da se skloni delo "Psi ne mogu da se dotaknu", video-snimak kineskih umetnika Sun Juan i Peng Ju na kome su prikazani pitbuli postavljani jedan naspram drugog, svaki povezan oko vrata za pokretnu traku, kako pokušavaju da se međusobno napadnu.

Treće nepoželjno delo je video-snimak u kome se divlji vepar i divlja svinja pare.

Aktivisti za odbranu prava životinja su se mobilisali preko društvenih mreža da njujorški muzej povuče ta dela.

Posle višednevne kampanje i uz podršku američkog udruženja za odbranu prava životinja PETA, muzej Gugenhajm je popustio.

"Iako su ta dela prikazana u muzejima u Aziji, Evropi i u SAD, Gugenhajm žali da je zbog eksplicitnih pretnji nasiljem bio primoran da donese tu odluku", navodi se u saopštenju muzeja.

Muzej je naveo da kao umetnička institucija koja želi da predstavlja različite glasove i žali što mora da povuče ta umetnička dela dodajući da će sloboda izražavanja uvek ostati neophodna vrednost Gugenhajma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: