Vukosavljević otvorio Mesec srpske kulture u Mađarskoj

U Budimpešti je počeo "Mesec srpske kulture u Mađarskoj", centralna manifestacija srpskog naroda u toj zemlji koju organizuje Srpski kulturni i dokumentacioni centar iz Budimpešte.

Kultura

Izvor: Tanjug

Subota, 09.09.2017.

18:31

Vukosavljević otvorio Mesec srpske kulture u Mađarskoj
Tanjug / Ministarstvo kulture

Manifestaciju je sinoć, pred više od 400 posetilaca otvorio ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević, saopštilo je danas srpsko resorno ministarstvo. Pre otvaranja, Vukosavljević je razgovarao s državnim sekretarom za crkve, nacionalne zajednice i odnose sa civilnim društvom Mađarske Miklošom Šoltesom o saradnji dve države u oblasti kulture, zaštite srpskog kulturnog nasleđa u Mađarskoj i mađarske baštine u Srbiji.

Oni su razgovarali i o mogućnostima za podizanje spomenika značajnih ličnosti koje vezuju dva naroda u Beogradu i Budimpešti i pitanju informisanja nacionanih manjina, navodi se u saopštenju.

Vukosavljević je istakao potrebu za kadrovskim i tehničkim jačanjem redakcije na srpskom jeziku na mađarskom javnom servisu, što je, kako je navedeno u saopštenju, naišlo na razumevanje Šoltesa.

Ministar Vukosavljević je u sedištu Eparhije budimske u Sent Andreji razgovarao s vladikom Lukijanom o dosadašnjoj saradnji na očuvanju srpske kulturne baštine i predstojećim aktivnostima na tom planu. Tokom posete Eparhiji budimskoj, ministar je obišao muzej i arhiv, u kojima se čuvaju artefakti od neprocenjive vrednosti i značaja za srpski narod na prostorima Mađarske, dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: