Vukosavljević otvorio Mesec srpske kulture u Mađarskoj

U Budimpešti je počeo "Mesec srpske kulture u Mađarskoj", centralna manifestacija srpskog naroda u toj zemlji koju organizuje Srpski kulturni i dokumentacioni centar iz Budimpešte.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug / Ministarstvo kulture
Tanjug / Ministarstvo kulture

Manifestaciju je sinoć, pred više od 400 posetilaca otvorio ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević, saopštilo je danas srpsko resorno ministarstvo. Pre otvaranja, Vukosavljević je razgovarao s državnim sekretarom za crkve, nacionalne zajednice i odnose sa civilnim društvom Mađarske Miklošom Šoltesom o saradnji dve države u oblasti kulture, zaštite srpskog kulturnog nasleđa u Mađarskoj i mađarske baštine u Srbiji.

Oni su razgovarali i o mogućnostima za podizanje spomenika značajnih ličnosti koje vezuju dva naroda u Beogradu i Budimpešti i pitanju informisanja nacionanih manjina, navodi se u saopštenju.

Vukosavljević je istakao potrebu za kadrovskim i tehničkim jačanjem redakcije na srpskom jeziku na mađarskom javnom servisu, što je, kako je navedeno u saopštenju, naišlo na razumevanje Šoltesa.

Ministar Vukosavljević je u sedištu Eparhije budimske u Sent Andreji razgovarao s vladikom Lukijanom o dosadašnjoj saradnji na očuvanju srpske kulturne baštine i predstojećim aktivnostima na tom planu. Tokom posete Eparhiji budimskoj, ministar je obišao muzej i arhiv, u kojima se čuvaju artefakti od neprocenjive vrednosti i značaja za srpski narod na prostorima Mađarske, dodaje se u saopštenju.

Ostalo

Marija Hese: Frida je govorila da ne slika snove, već sopstvenu realnost

Izložba ilustracija Marije Hese u galeriji Instituta Servantes u Beogradu otvorena je u petak, 9. februara, a u intervjuu za B92 umetnica je govorila o izazovima sa kojima se suočavala prilikom stvaranja ilustrovane biografije Fride Kalo (po kojoj je domaćoj publici najviše poznata), svom viđenju ženskog identiteta i današnjem položaju žena u društvu.

Ostalo subota 10.02. 08:35 Komentara: 0

Na Oktobarskom salonu izložba Joko Ono

Ovogodišnji 57. Oktobarski salon, koji će biti održan u Beogradu od 14. septembra do 28. oktobra pod nazivom "Lepota kakofonije", ugostiće 68 umetnika iz 27 zemalja sveta, a među njima će biti i čuvena japanska umetnica Joko Ono, dobitnica nagrade za životno delo na Venecijanskom bijenalu, najavili su danas organizatori salona.

Ostalo četvrtak 8.02. 15:40 Komentara: 3

Izložba dela Petra Lubarde u Andrićgradu

Reditelj Emir Kusturica otvorio je danas u galeriji “Petar Lubarda” u Andrićgradu izložbu “Petar Lubarda 1907-1974-2017”, koja je priređena u okviru Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala “Kustendorf”.

Ostalo četvrtak 18.01. 19:15 Komentara: 1
strana 1 od 774 idi na stranu