"Naši umetnici doprinose evrointegraciji i jačaju naš identitet"

Kulturne vrednosti koje su naši preci gradili su deo našeg nacionalnog bića, ali su istovremeno univerzalne, samim tim i evropske i mi želimo da ih podelimo sa svetom, kazao je Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug / Sava Radovanović
Tanjug / Sava Radovanović

Pred početak koncerta "Veče srpske evergrin muzike: Srbija u Evropi" hora i orkestra "Knjaz Miloš" u kripti Hrama svetog Save na Vračaru, Ružić je dodao da je Srbija jedna od najstarijih evropskih država sa veoma bogatim kulturnim nasleđem.

"Srbija se diči velikanima naše kulture kao što su Sveti Sava , Andrić, Pekić Mokranjac, Marinković ali i današnjim mladim naraštajima poput Nemanje Radulovića koji dobijaju svetska priznanja u kulturi i obrazovanju i sportu", rekao je Ružić.

Mladi umetnici pronose glas u svetu o Srbiji kao zemlji bogatoj duhom i poput sportista menjaju sliku o Srbiji, dodao je on.

"Oni stvaraju dodatnu vrednost u procesu evrointegracija i jačaju naš identitet kako u zemlji tako i van nje", kazao je Ružić. On je napomenuo da je kultura važna i da se država stvara uslove da brine o ustanovama kulture.

"Srbija neće odustati od očuvanja baštine, kulture, jezika pisma i muzike poput ove koju ćemo slušati večeras. To ćmo potvrditi aktivnostima na nivou čitave Vlade. Za to su nam potrebni ljudi koji baštine i promovišu vrednosti naše kulture. Zato se zahvaljujem udruženju 'U ime živih' koji su organizovali večerašnji koncert", zaključio je Ružić.

Ostalo

Marija Hese: Frida je govorila da ne slika snove, već sopstvenu realnost

Izložba ilustracija Marije Hese u galeriji Instituta Servantes u Beogradu otvorena je u petak, 9. februara, a u intervjuu za B92 umetnica je govorila o izazovima sa kojima se suočavala prilikom stvaranja ilustrovane biografije Fride Kalo (po kojoj je domaćoj publici najviše poznata), svom viđenju ženskog identiteta i današnjem položaju žena u društvu.

Ostalo subota 10.02. 08:35 Komentara: 0

Na Oktobarskom salonu izložba Joko Ono

Ovogodišnji 57. Oktobarski salon, koji će biti održan u Beogradu od 14. septembra do 28. oktobra pod nazivom "Lepota kakofonije", ugostiće 68 umetnika iz 27 zemalja sveta, a među njima će biti i čuvena japanska umetnica Joko Ono, dobitnica nagrade za životno delo na Venecijanskom bijenalu, najavili su danas organizatori salona.

Ostalo četvrtak 8.02. 15:40 Komentara: 3

Izložba dela Petra Lubarde u Andrićgradu

Reditelj Emir Kusturica otvorio je danas u galeriji “Petar Lubarda” u Andrićgradu izložbu “Petar Lubarda 1907-1974-2017”, koja je priređena u okviru Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala “Kustendorf”.

Ostalo četvrtak 18.01. 19:15 Komentara: 1
strana 1 od 774 idi na stranu