"Naši umetnici doprinose evrointegraciji i jačaju naš identitet"

Kulturne vrednosti koje su naši preci gradili su deo našeg nacionalnog bića, ali su istovremeno univerzalne, samim tim i evropske i mi želimo da ih podelimo sa svetom, kazao je Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 08.09.2017.

08:20

Tanjug / Sava Radovanoviæ

Pred početak koncerta "Veče srpske evergrin muzike: Srbija u Evropi" hora i orkestra "Knjaz Miloš" u kripti Hrama svetog Save na Vračaru, Ružić je dodao da je Srbija jedna od najstarijih evropskih država sa veoma bogatim kulturnim nasleđem.

"Srbija se diči velikanima naše kulture kao što su Sveti Sava , Andrić, Pekić Mokranjac, Marinković ali i današnjim mladim naraštajima poput Nemanje Radulovića koji dobijaju svetska priznanja u kulturi i obrazovanju i sportu", rekao je Ružić.

Mladi umetnici pronose glas u svetu o Srbiji kao zemlji bogatoj duhom i poput sportista menjaju sliku o Srbiji, dodao je on.

"Oni stvaraju dodatnu vrednost u procesu evrointegracija i jačaju naš identitet kako u zemlji tako i van nje", kazao je Ružić. On je napomenuo da je kultura važna i da se država stvara uslove da brine o ustanovama kulture.

"Srbija neće odustati od očuvanja baštine, kulture, jezika pisma i muzike poput ove koju ćemo slušati večeras. To ćmo potvrditi aktivnostima na nivou čitave Vlade. Za to su nam potrebni ljudi koji baštine i promovišu vrednosti naše kulture. Zato se zahvaljujem udruženju 'U ime živih' koji su organizovali večerašnji koncert", zaključio je Ružić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: