"Male priče Dejvida Linča" u KCB-u

Izložba fotografija "Male priče Dejvida Linča" biće otvorena 1. septembra u Kulturnom centru Beograda.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.08.2017.

11:45

GettyImages

Postavku, koja će biti u svim galerijama KCB-a, čini 56 crno-belih fotografija velikog formata sa svim odlikama Linčovih filmova - čudesno preplitanje realnih referenata i fantazmagoričnih intervencija i kompozicija.

Iz KCB-a ističu da tom izložbom žele da pruže uvid u Linčovo vizuelno stvaralaštvo s kojim srpska javnost nije imala prilike da se upozna za razliku od njegovog kinematografskog opusa, koji ima kultni status.

Postavka "Male priče", koje su producirali galerija "Item" iz Pariza i Evropska kuća fotografije, u kojoj je izložba premijerno prikazana 2014, ekskluzivno će, po autorovoj želji, biti prikazana samo u KCB-u i nigde drugde u okruženju.

Izložbu će pratiti predavanja, tematska vođenja stručnjaka/stvaralaca iz različitih oblasti, eduaktivno-kretaivne radionice za srednjoškolce i student

Svečano otvaranje biće u Likovnoj galeriji, a dan kasnije u galeriji "Artget" prezentacija i razgovor "Kako su nastale 'Male priče'" o čemu će govorirti Vojin Voja Mitrović i Toros Alađadijan (Pariz).

Za 7. septembar u galeriji "Artget" zakazano je predavanje "Ispod površine... - Vizelni umetnik Dejvid Linč" istoričara umetnosti Miroslava Karića, vizuelna umetnica Ana Nedeljković 9. septembra će voditi radionicu za mlade.

Rediteljka Maja Uzelac, psihoanalitičar Petar Jevremović i pisac Zvonko Karanović učestvovaće 19. septembra u razgovoru "Male priče o Dejvidu Linču".

Tema 29. septembra biće Linčova serija "Tvin Piks" o čemu će govoriti filmski reditelj Bojan Vuletić, filmski kritičar Vladan Petković, filmski montažer i teoretičar Dragan Dimčić, a razgovor će voditi Stefan Arsenijević, filmski reditelj i urednik filmskog programa KCB-a.

Izložba "Male priče Dejvida Linča" biće otvorena do 30. septembra.

Dejvid Linč (Montana, 1946) je američki filmski i televizijski reditelj, vizuelni umetnik, muzičar i glumac.

Nadrealni i u mnogim slučajevima nasilni elementi njegovih filmova stekli su reputaciju da gledaoce "zastrašuju, vređaju i dovode u zabunu".

Kada govori o svom stvaralaštvu, sam Linč ga definiše kao intuitivno istraživanje našeg "drugog ja", naših snova, strahovanja i predrasuda, koja nisu očigledna na prvi pogled.

Uporedo s radom na filmu koji odlikuje značajna likovnost, Linč se bavio i vizuelnom umetnošću, koju je kratko i studirao na Pensilvanija akademiji lepih umetnosti u Filadelfiji.

Njegova dela iz oblasti vizuelnih umetnosti izlagana su u najprestižnijim muzejima i galerijama širom sveta i deo su brojnih i značajnih javnih i privatnih kolekcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: