Osam godina izvođenja "Na kafi kod kneginje Ljubice"

Ja sam Ljubica Obrenović, kneginja, vladarka obnovljene Srbije. U ovom konaku provela sam značajan deo svog života i sada u mojoj 57. godini, a Gospodnjoj 1842, moram da napustim i Konak i Srbiju. Tako nalažu političke prilike...".

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 10.08.2017.

12:55

Osam godina izvođenja
Foto: Muzej grada Beograda

Ovim rečima započinje monodrama "Na kafi kod kneginje Ljubice", prvi muzejski teatar kod nas, koji se već osam godina uspešno izvodi u autentičnom ambijentu Konaka kneginje Ljubice.

Prvo izvođenje bilo je septembra 2009. godine u Konaku kneginje Ljubice, u okviru manifestacije "Dani evropske baštine", u organizaciji Muzeja grada Beograda i Turističke organizacije Beograda.

Kroz životnu ispovest kneginje Ljubice Obrenović, posetioci Konaka kneginje Ljubice u prilici su da na upečatljiv način upoznaju prvu vladarku obnovljene Srbije, čuju činjenice o najznačajnijim događajima iz vremena kneza Miloša Obrenovića, saznaju detalje o odnosu kneza Miloša i kneginje Ljubice i brojne zanimljivosti iz njihovog privatnog života.

"Miloš i ja smo često menjali mesto stanovanja, prvo smo živeli u Brusnici, u zajedničkom domu Obrenovića. Posle propasti Prvog ustanka, Miloš je sagradio dom za njega, mene i decu u Crnući, u mestu udaljenom od puta i od svake opasnosti u šumovitom predelu", Nataša Popovska, viši kustos Muzeja grada Beograda, autor teksta i scenarija, koja izvodi monodramu.

Ona upoznaje posetioce sa činjenicama da je nakon Drugog srpskog ustanka, došlo do stvaranja dvojne srpsko-turske uprave, a Miloš proglašen za kneza.

"Mi tada prelazimo da živimo u Kragujevac, koji tada, 1818. godine, postaje njegova prestonica i stoji nasuprot Beogradu u kome stoluje vezir. U Kragujevcu je Miloš sagradio dvore za njega, mene i decu. Ja sam sa decom živela u Šarenom konaku, a leto bi provodili u Trmbasu, u kneževom letnjikovcu...", govori dalje Popovska.

Do sada, monodrama je najvećim delom bila realizovana u Konaku knjeginje Ljubice, koji je u sastavu Muzeja grada Beograda, a bila je deo i značajnih gradskih manifestacija poput "Noći muzeja", "Dana evropske baštine" i "Dana Beograda".

Uključena je i u kulturno-umetnički projekat "Pod krošnjama topčiderskog platana", koji se realizuje u letnjim mesecima ispred Miloševog konaka u Topčideru u organizaciji Turističke organizacije Beograda.

Počev od 2012. redovno se izvodi na "Danima kneginje Ljubice", koji se odvijaju svake godine u Vraćevšnici, u organizaciji Turističke organizacije Gornji Milanovac.

U okviru promotivnog programa Grand kafe "Dan komšija", u cilju negovanja istorije, kulture i tradicionalnih vrednosti, tokom 2015. monodrama "Na kafi kod kneginje Ljubice" gostovala je u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, Narodnom pozorištu u Nišu, Kruševačkom narodnom pozorištu, Domu kulture u Čačku i Kulturnom centru u Pančevu.

Monodrama na srpskom jeziku izvodi se u dva redovna termina, svakog petka od 17 časova i svake subote od 11 časova, a na engleskom u posebno dogovorenom terminu van radnog vremena Konaka kneginje Ljubice, za prethodno najavljene grupe od najmanje 10 osoba.

Umesto termina u subotu, 12. avgusta, monodrama "Na kafi kod kneginje Ljubice" biće izvedena u nedelju, 13. avgusta, u 14 časova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: