Fotografkinja iz Beograda niže svetske uspehe

Umetnički fotograf Jelena Janković iz Beograda osvojila je prvu nagradu na na prestižnom internacionalnom foto konkursu "The Andrei Stenin International Photo Contest" u Moskvi u kategoriji "Moja planeta".

Izvor: Tanjug
Podeli
Nagrađena fotografija © Jelena Janković
Nagrađena fotografija © Jelena Janković

Janković je nagrađena za fotografiju "Selfi kultura" koju je snimila na koncertu benda Massve Attack u Puli u avgustu 2016.

"Godina 2016. me podseća na vreme kada je selfi kultura počela da označava naše postojanje - svi treba da saznaju ako smo negde ili ako radimo nešto. Dok isčekujemo potvrdu drugih, propuštamo priliku da uživamo u svetu koji nas okružuje", istakla je umetnica, koja je za istu fotografiju već nagrađena na nekoliko prestižnih takmičenja u svetu.

Jelena Janković je rođena 1985. godine. Svoju karijeru počela je kao dokumentarni fotograf, a ljubav prema glumi, plesu i pozornici uveli su je u pozorišnu fotografiju 2010. kada je počela saradnju s Bitef teatrom i Bitef dens kompanijom.

Kroz Bitef dens kompaniju istraživala je estetiku plesne fotografije i postala zvanični fotograf Bitef festivala, da bi se 2015. priključila Nacionalnom ansamblu "Kolo" i postala njihov zvanični fotograf čime je započela istraživanje pokreta kroz tradicionalnu igru. Fotografisala je više od 30 pozorišnih produkcija i njeni radovi su objavljeni u renomiranim časopisima "Rolling Stone", "Professional Photographer", "Digital SLR Photographer magazine", "fotoMAGAZINE", "LensCulture".

Do sada je imala šest samostalnih i 18 kolektivnih izložbi. Član je ULUPUDS-a.

Ostalo

"Predugo smo bili bez Muzeja savremene umetnosti"

Otvaranje Muzeja savremene umetnosti ministar kulture i informisnja Vlada Vukosavljević smatra dogadjajem godine u kulturi, ali najavljuje već za februar otvaranje Kulturnog centra Srbije u Pekingu, a do kraja juna i otvaranje Narodnog muzeja u Beogradu.

Ostalo subota 30.12. 10:50 Komentara: 1

Održana godišnja Skupština Adligata u SANU

Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat", u okviru koga su otvoreni Muzej srpske književnosti i Muzej knjige i putovanja, održalo je svoju godišnju, izbornu skupštinu u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU).

Ostalo četvrtak 28.12. 21:55 Komentara: 0
strana 1 od 773 idi na stranu