Fehmiu: Umetnici su inženjeri koji grade mostove između naroda

Verujem da radost i mogućnost za iole svetlijom budućnošću posle svega što se dogodilo na prostoru nekadašnje Jugoslavije moramo tražiti u svom mikrokosmosu naših porodica i malih svetova koji nas okružuju, kazao je Tanjugu glumac Uliks Fehmiu koji igra glavnu ulogu u filmu "Naša svakodnevna priča" u režiji Ines Tanović.

Izvor: Tanjug
Podeli
Uliks Fehmiu (L) sa suprugom Snežanom i rediteljem Olegom Novkovićem (Foto: Gettyimages)
Uliks Fehmiu (L) sa suprugom Snežanom i rediteljem Olegom Novkovićem (Foto: Gettyimages)

Film "Naša svakodnevna priča" je psihološka drama o okupljnju porodice u Sarajevu posle rata. Osim Fehmiua u filmu igraju Emir Hadžihafisbegović, Vedrana Seksan, Goran Bogdan... ,

Fehmiu naglašava da različite stvari imaju smisla samo ako smo u prilici da ih sagledamo unazad.

"Svi smo obeleženi događajima na ovim prostorima, ali isto tako nastojimo da idemo dalje. Već neko vreme moja supruga Snežana i ja smo prisutni na filmu i televiziji jer imamo potrebu da učestvujemo u kulturnom, sociološkom i zabavnom životu na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Ako nam to makar malo polazi za rukom mi smo veoma zadovoljni. Hleb u našoj pekari u Njujorku gde živimo je i dalje savršen", kazao je Fehmiu.

Za njega nema dileme da je budućnost pravljenja filmova u celom regionu nekadašnje Jugoslavije samo u manjinskim koprodukcijama i koprodukcijama.

"To jeste budućnost stvaranja kinematografije u regiji. Moram da pohvalim Filmski centar Srbije koji makar u poslednje dve sezone ima kontinuitet dva konkursa godišnje. Nadam se da će tim koji sada predvodi Filmski centar Srbije ostati i makar malo potrajati jer je nemoguće uspostaviti bilo kakve rezultate u kinematografiji ako se ljudi koji odlučuju o filmu menjanju kada i valsti na izborima. Profesionalci koji su sada u Filmskom centru Srbije moraju ostati na tom mestu duže vreme", kazao je Fehmiu.

On najavljuje novi film u čijem nastajanju će učestvovati kao producent.

"Upravo krećemo u snimanje filma 'Šavovi' reditelja Miroslava Terzića sa kojim sam ja kao glumac radio 'Ustaničku ulicu'. Sada sam u ulozi producenta, a moja supruga Snežana igra glavnu ulogu. Dobili smo podršku Filmskog centra Srbije, podršku Euroimaža Podršku iz Slovenije i to su minimalna sredstva da bi se takav posao završio do kraja a da se ne šteti samom proizvodu", kazao je Fehmiu.

Prema njegovim rečima festival "Mirdita, Dobar dan", ispirisan karijerom Uliksovog oca Bekima, doprinosi poboljšanju komunikacije među ljudima i regionu.

"Ni na jednoj predstavi ili koncertu nisam bio jer živim u Njujorku. Neophodno je za nas da komuniciramo na ovim našim malim prostorima. Moja majka Branka Petrić je kazala da su umetnici kao inžinjeri koji prvi iznova grade srušene mostove između naroda", kazao je Fehmiu.

Ostalo

Marija Hese: Frida je govorila da ne slika snove, već sopstvenu realnost

Izložba ilustracija Marije Hese u galeriji Instituta Servantes u Beogradu otvorena je u petak, 9. februara, a u intervjuu za B92 umetnica je govorila o izazovima sa kojima se suočavala prilikom stvaranja ilustrovane biografije Fride Kalo (po kojoj je domaćoj publici najviše poznata), svom viđenju ženskog identiteta i današnjem položaju žena u društvu.

Ostalo subota 10.02. 08:35 Komentara: 0

Na Oktobarskom salonu izložba Joko Ono

Ovogodišnji 57. Oktobarski salon, koji će biti održan u Beogradu od 14. septembra do 28. oktobra pod nazivom "Lepota kakofonije", ugostiće 68 umetnika iz 27 zemalja sveta, a među njima će biti i čuvena japanska umetnica Joko Ono, dobitnica nagrade za životno delo na Venecijanskom bijenalu, najavili su danas organizatori salona.

Ostalo četvrtak 8.02. 15:40 Komentara: 3

Izložba dela Petra Lubarde u Andrićgradu

Reditelj Emir Kusturica otvorio je danas u galeriji “Petar Lubarda” u Andrićgradu izložbu “Petar Lubarda 1907-1974-2017”, koja je priređena u okviru Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala “Kustendorf”.

Ostalo četvrtak 18.01. 19:15 Komentara: 1
strana 1 od 774 idi na stranu