Vukosavljević: Kultura - muzika glasnija od rata

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uputio je danas sa skupa "Beogradski kontrapunkt" poruku da "kultura ima šansi da ovaj svet učini boljim".

Kultura

Izvor: Tanjug

Subota, 10.06.2017.

19:53

Vukosavljević: Kultura - muzika glasnija od rata
Foto: Tanjug / Zoran Žestiæ

On je na zatvaranju skupa, na kome su učestvovali Peter Handke, Milovan Danojlić, Ju Hua, Frederik Begbede, Zahar Prilepin, Emir Kusturica, istakao da kulturi treba dati šansu i da je ona u svetu, koji se drma pred našim očima, možda poslednje utočiste zdravog razuma i pozitivnog ohrabrenja koje ljude može da spaja i učini da se bolje razumeju, može da bude most povezivanja civilizacija, naroda i pojedinaca.

"Kultura jeste i danas i trebalo bi da bude ono što je oduvek bila muzika koja se čuje iznad buke ratova i zveckanja oružja. Mi smo pokušali toj muzici, toj divnoj simfoniji kulture da dodamo po neku notu i mislim da smo u tome uspeli", rekao je ministar, čija je ideja održavanje skupa "Beogradski kontrapunkt".

Ministar je primetio da kulturu možda danas ugrožava globalizacija, ali i lošija strana prirode ljudskog duha. "Lošija strana čoveka ugrožava kulturu, njene proizvode i njene mogućnosti, ali smatramo da se za kulturu treba boriti", naglasio je Vukosavljević. ,

Ministar je ocenio da je "Beogradski kontrapunkt" uspeo u svojoj nameri i da je doneo niz interesantnih uvida u pitanja koja se tiču kulture, globalno i lokalno gledano.

"Postavljena su zanimljiva pitanja, na neka su dati odgovori, na neka nisu, ali su započeti konstruktivni dijalozi. Uspeli smo u nameri da kultura dva dana bude glavna tema u našem glavnom gradu, došli su ljudi iz čitavog sveta, veoma ugledni, važni pisci, visoki intelektualci i pitanja kulture, njenog značaja danas u svetu, značaj književnosti bile su teme naših razgovora", dodao je on.

Hua je skup "Beogradski kontrapunkt" uporedio sa horskim pevanjem. "U horu svi prevaju istovremeno samo različitim tonalitetima i mogu ih pratiti različiti instrumenti, ali svi oni napreduju u istom pravcu. Naš sastanak je bio takav", naglasio je Hua.

Dvodnevni skup "Beogradski kontrapunkt", koji je organizovalo Ministarstvo kulture i informisanja, okončan je "Beogradskom izjavom", koja sadrži zaključke i poruke učesnika.

U "Beaogradskoj izjavi" je primećeno da se zaoštravaju odnosi medju narodima i poravnava kulturno obilje sveta, da su razaranja i fizička i duhovna, a nosioci moći svoje interese poturaju kao neupitne vrednosti. Handke, Prilepin, Hua, Danojlić, Begbede su se složili da stvaralaštvo ne trpi nametnute, oktroisane istine i ograničenja, ma odakle oni dolazili, ali i da globalni neurotični i površni stil života, koji se nameće kao jedini moguć i jedini prihvatljiv, pretvara antičku ili prosvetiteljsku viziju potpunog čoveka u jednodimenzionalno biće, a ljudsku zajednicu u bio-masu, pogodnu za brzu mentalnu obradu i preradu.

Oni smatraju da u vremenu kada svetska industrija zabave i antikulture nastoji da potpuno prevlada i zavlada, kultura mora da, mimo drugih podela i razlika koje su neizbežne, doprinese višedimenzionalnosti sveta.

"Kultura treba da pomogne osvešćenju pojedinca klonulog pod epohalnim pritiskom. Kultura je izraz zapitanosti i odgovornosti. Kultura je svest da svet ne počinje od juče, niti će trajati samo za našeg trajanja. Kultura od razlika pravi bogatstvo kontrapunkta, a ne metež sukoba. Svaki razumevajući razgovor čini korak u smeru takvog osvešćenja. Mi taj mali korak ovde činimo", poručili su književnici.

Značajni svetski autori su juče i danas u Beogradu razgovarali o situaciji u svetu, efektima globalizacije, ulozi kulture i umetnosti u savremenom svetu, uticaju pisaca danas, ratu i revoluciji, herojima i antiherojima, opasnosti od kolapsa kulture, hiperprodukciji knjiga, nevidljivosti velikih umetničkih dela... Vukosavljević je rekao da nameravaju da sledeće godine nastave u istom pravcu i da razmišljaju da tada razgovoru prisustvuje i publika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: