Mikser festival posetilo 40.000 ljudi

Deveto izdanje najvećeg regionalnog festival kreativnosti - "Mikser festival", od 25. do 28. maja u silosima nekadašnjeg Žitomlina na donjem Dorćolu, posetilo je više od 40.000 ljudi, saopštili su danas organizatori.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 30.05.2017.

12:58

Mikser festival posetilo 40.000 ljudi

Pod autobiografskim sloganom "Migracije", bogat multidisciplinarni program festivala okupio je više od 1.000 stručnjaka i talenata iz oblasti arhitekture i dizajna, urbanog razvoja i planiranja, gurua novih tehonologija, angažovanih umetnika i muzičara iz regiona i sveta.

Festival je otvoren svečanom ceremonijom na krovu silosa kojoj su prisustvovali partneri "Mikser festivala", ambasadori, predstavnici stranih kulturnih centara, te brojne zvanice iz sfere kulturnog života Beograda i Srbije, a usledio je koncert gudačkog orkestra "Lola Klasik" na "Mikser" trgu i otvaranje kapija ulične galerije "Migracije".

Zahvaljujući kompaniji "Nordeus", "Mikser festival" je četiri dana bio centar digitalne umetnosti regiona, uz podršku najpoznatijih domaćih kompanija iz oblasti razvoja igara, specijalnih efekata i video produkcije.

Predstavljeni su i pobednički radovi sa internacionalnih konkursa “Ghost project” i “Kuća Za sve naše jude” - za grafičko rešenje fasada novog "Mikserovog" kulturnog centra u Sarajevu.

U "Art Zoni" bila je postavljena regionalna multimedijalna izložba “Black Box 2017: Pad u budućnost” koja je okupila blizu 70 umetnika, pod kustoskom palicom Marka Lađušića. Izložba "New Perspectives" prikazala je rezultat foto konkursa za mlade talente nastalog u saradnji "Mikser festivala" i Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji.

U okviru programske celine "Mikser razgovori", tokom sva četiri dana festivala odvijala su se predavanja, debate i radionice u kojima je učestvovalo više od 100 renomiranih domaćih i internacionalnih stručnjaka iz oblasti kulture, sociologije, migracija, urbanih praksi, arhitekture, digitalnih umetnosti, informacionih tehnlogolija, medija, itd.

Okrugli stolovi “Fabrike kulture“,“(Ne)kultura dijaloga u medijima“, “Izbeglice i migranti u Srbiji - šta je sledeći korak?”, “Edukacija u pokretu” pokušali su da odgovore na ključna pitanja današnjice i razmene mišljenja između vrsnih praktičara i posetioca festivala. Mnogobrojna pubilika uživala je u večernjim koncertima engleskog benda "Avalanće Party", grupa "E-play" i "Disciplin A Kitschme", a nakon ponoći u muzičkom odabiru Kišobran ekipe.

Specijalni gost "Mikser festivala" Mirko Ilić je, uz prisustvo kolega ilustratora Dušana Petričića i dizajnera Slavimira Stojanovića, trećeg festivalskog dana otvorio svoju putujuću izložbu "Tolerancija" koja obuhvata 27 plakata etabliranih svetskih dizajnera i njihov odgovor na globalno sve važniji društeni problem netolerancije.

Fondacija Hemofarm je organizovala predavanje "Doniranje i transplantacija organa: Najvažniji poziv u životu", a deo "Mikser" tima potpisao je donorske kartice zajedno sa direktorom festivala, Ivanom Lalićem.

Održana je i modna revija na kojoj su predstavljeni unikatni modeli koje su sašile žene migrantkinje iz Avganistana, Sirije i Gane koje su pohađale radionicu šivenja Fondacije Ana i Vlade Divac u Centru za azil u Krnjači.

U okviru izložbenog prostora Fondacije Ane i Vlade Divac u galeriji “Migracije” izbeglice i migranti kuvari pripremali su tradicionalna jela sa Bliskog Istoka i kulinarske tajne svog podneblja preneli gostima festivala. Treće veče obeležili su koncerti Bojane Vunturišević, "Zemlje gruva" i Edo Maajke, na River bini, a nakon ponoći "Love Revolution Party" na kome su nastupili didžejevi Bang La Decks i Sagi Abitbul pobrinuvši se da žurka kraj Dunava traje do ranih jutranjih časova.

Na Square bini muziku su puštali Waxx Trax. Deveti "Mikser festival" zatvoren je nastupom Jure Stublića i grupe ''Film', dok je veče na River bini otvorio mladi pančevački trio ''Buč Kesidi'', uz pojačanje sarajevskih ''Fikusa'', nakon kog je publika uživala u nastupu splitskog sastava ''Justin's Johnson''.

Za mnogobrojne ljubitelje pozorišta pod vedrim nebom, na Skver bini su se tokom festivala igrale predstave “Muškarčine”, ''Vanvremenske vrednosti'' i dokumentarna pozorišna predstava o najstarijoj naciji na svetu ''Jami Distrikt'' u režiji Kokana Mladenovića, koja je i zatvorila pozorišni program festivala.

Poslednjeg dana festivala dodeljena su priznanja najboljim projektima dizajnerske platforme “Ghost project” i proglašeni pobednici konkursa “Kuća za sve naše ljude” za grafičko rešenje fasade budućeg regionalnog kulturnog centra "Mikser House" u Sarajevu. Stručni žiri u sastavu: Mirko Ilić, Bojan Hadžihalilović i Maja Lalić dodelio je dve prve nagrade, treću nagradu i nagradu publike na osnovu glasova posetilaca festivala.

"Mikser Bazar" je i ove godine okupio najpreduzetnije dizajnere, zanatllije i male proizvođače zdrave hrane i delikatesa koji su svojim kreativnim idejama i preduzetništvom oplemenili industijski ambijent Žitomlina na donjem Dorćolu. Najmlađi "mikserovci" su uživali u programima "Mikser Kids & Teens" zone koji su se odvijali u posebno osmišljenom ekološkom paviljonu u srcu festivala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: