Vikipedija na srpskom jeziku dostigla 350.000 članaka

Jedna od najvećih južnoslovenskih Vikipedija - Vikipedija na srpskom jeziku, dostigla je 350 hiljada članaka. Jubilarni članak napisao je dugogodišnji urednik Nikola Božić koji je pod, korisničkim imenom "NikolaB", na Vikipediju uneo tekst o američkom hokejašu na ledu Broku Nelsonu.

Izvor: B92
Podeli
Printscreen / sr.wikipedia.org
Printscreen / sr.wikipedia.org

Vikipedija na srpskom jeziku nastala je 2003. godine, kada je preveden veći deo glavne strane sa engleskog jezika, a potom napisan i prvi članak.

Samo tri godine kasnije imala je 100 hiljada članaka, a do 2013. godine 200 hiljada članaka. Članci su na početku bili pisani samo ćirilicom, a od 2006. godine je uveden softver koji je preslovljavao tekst sa ćirilice na latinicu i obrnuto, pa je i latinično pismo postalo ravnopravno.

Ovu enciklopediju je do danas uređivalo skoro 200 hiljada registrovanih korisnika, a danas je aktivno oko hiljadu urednika. Više od 27 hiljada multimedijalnih datoteka je postavljeno za potrebe ilustracije članaka.

Vikipedija na srpskom jeziku danas ima više od 22.5 miliona pregleda i 37.5 hiljada izmena na mesečnom nivou. U proseku se napiše 40 članaka dnevno.

Najposećeniji članci na ovoj jezičkoj verziji u poslednjih mesec dana su o Lenki Dunđerski, Lazi Kostiću, Pesmi Evrovizije… Posećenost članaka uglavnom zavisi od aktuelnih dešavanja u društvu.

Ostalo

Otvoren festival "Mirdita, dobar dan!"

Festival "Mirëdita, dobar dan!" otvorio je večeras u Beogradu glumac Aljban Ukaj, nakon čega je i prikazan film "Drug" u režiji Džejmija Donahjua, koji je nominovan za nagradu Oskar u kategoriji najboljeg kratkometražnog filma u 2015. godini.

Ostalo sreda 31.05. 21:00 Komentara: 4

Počinje obeležavanje 170 godina Galerije Matice srpske

Svečanošću na Trgu galerija sutra će biti obeležen završetak radova na obnovi fasade i početak proslave 170 godina Galerije Matice srpske Na svečanosti će se prisutnima obratiti ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, upravnica Galerije dr Tijana Palkovljević Bugarski i predsednik Izvršnog odbora Vojvođanske banke Marinos Vatis, rečeno je na konferenciji za novinare.

Ostalo sreda 31.05. 17:48 Komentara: 0

50 godina najboljeg rok albuma svih vremena

U Glavnom holu Doma omladine Beograda u četvrtak 1. juna, sa početkom u 18 časova, biće održana trbina povodom 50. godišnjice od izlaska album grupe "Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band" čuvene liverpulske grupe The Beatles.

Ostalo utorak 30.05. 20:49 Komentara: 21

Mikser festival posetilo 40.000 ljudi

Deveto izdanje najvećeg regionalnog festival kreativnosti - "Mikser festival", od 25. do 28. maja u silosima nekadašnjeg Žitomlina na donjem Dorćolu, posetilo je više od 40.000 ljudi, saopštili su danas organizatori.

Ostalo utorak 30.05. 12:58 Komentara: 4

Tito je promenio kraj filma "Ko to tamo peva"

Gost poslednje emisije "Veče sa Ivanom Ivanovićem" bio je književnik, dramski pisac i scenarista Dušan Kovačević. Autor legendarnih dela domaće drame i filma "Maratonci trče počasni krug", "Radovan Treći", "Sabirni centar", "Balkanski špijun", "Profesionalac", "Ko to tamo peva", pričao je, između ostalog, o tome zašto se plaši letenja avionom, kako je dobio ideju za priču o Iliji Čvoroviću i kako je prvobitno trebalo da izgleda kraj filma "Ko to tamo peva".

Ostalo ponedeljak 29.05. 11:20 Komentara: 71

Korejski dan za mlade u KC Reksu

"Dani korejske kulture - Skokni do Koreje" u organizaciji ambasade te zemlje u Srbiji, nastavljeni su danas celodnevnim kulturnim programom u Kulturnom centru Reks, dok je za sutra uveče planirana k-pop žurka na splavu Shake Shake.

Ostalo nedelja 28.05. 18:50 Komentara: 0
strana 1 od 31 idi na stranu