Hanbok: Od Koreje preko Luvra do 14. Noći muzeja

Izložba “Tajno nasleđe” raskošnih haljina korejske dizajnerke He Sun Li biće premijerno predstavljena u Parobrodu, u Noći muzeja 20. maja. Posetioci će imati prilike da vide svečane haljine inspirisane korejskom narodnom nošnjom – hanbokom, koje su prošle godine bile predstavljene u Luvru.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 19.05.2017.

11:40

Hanbok: Od Koreje preko Luvra do 14. Noći muzeja
Foto: Ambasada Republike Koreje u Beogradu / promo

Posle Noći muzeja ova izložba će u celosti biti izložena u Parobrodu, u okviru Dana korejske kulture koji se održavaju na više lokacija u Beogradu i Novom Sadu od 23. do 31. maja.

Hanbok je više od svečane raskošne haljine, on je životna filozofija Korejaca koja je ugrađena u sam materijal, boju i dizajn haljina. Ova životna filozofija podrazumeva prisvajanje prirode kao sastavnog dela života i stila u skladu sa prirodom. Zato su haljine od prirodnih materijala kao i same boje. Haljine su dizajnirane tako da odgovaraju obliku tela. To je odeća “koja brine” - o kretnjama i životnom stilu osobe koja je nosi. Iako su danas Pret-a-Porter kolekcije preplavile ceo svet pa i Koreju, ipak Korejke se i dalje okreću hanboku u važnim životnim prilikama, kao što su svadbe. One tada ne posežu za odećom sa rafova, već se odlučuju za jedinstveni hanbok - posebno dizajniran. Taj njihov izbor odražava težnju moderne korejske žene i njenu percepciju hanboka kao priliku za samoizražavanje i unošenje lepote i umetnosti u svakodnevni život. He Sun Li kaže da ju je kao dizajnerku odredila usklađenost sa prirodom i da iz same prirode crpi inspiraciju za svoje haljine: vetru koji trese lišće, rosi u kojoj se presijava sunčeva svetlost, mesecu iza oblaka, boji kore drveta u proleće, u jesen i zimu... Upravo ti detalji koji nama promiču svaki dan su i odredili neke jedinstvene detalje na njenim haljinama. Jer vreme u Koreji, ima četiri različita godišnja doba koja se jasno razlikuju ali je proces promena suptilan i prirodan, tako da ne uznemirava posmatrača. A opet svako doba donosi jedinstvenu boju.

Noć muzeja se bavi velikim i malim revolucijama u kulturi i umetnosti i upravo hanbok nosi takvu jednu priču. Tokom milenijuma korejske istorije bilo je mnogo tuge i borbe. Narod Koreje je prevazilazio snagom i dostojanstvom ali i nekom vrstom revolucionarnog duha. Tokom japanskog kolonijalnog perioda, jedan od načina na koji su kolonijalni vladari pokušavali da im oduzmu identitet, bio je i zamena hanboka sa odećom zapadnog stila ali narod Koreje nikada nije dozvolio da hanbok nestane iz njihovih života.

Noć muzeja je prilika da se i Srbija prvi put upozna sa bogatim i zanimljivim korejskim nasleđem.
Noæ muzeja promo
Kakve su bile reakcije javnosti nakon izložbe u Luvru koja se prvi put susrela sa lepotom korejskog nasleđa?

Rečeno mi je da je izložba veoma dobro primljena. Ali dozvolite da vam ispričam jednu priču. Kada je izložba završena, otišla sam da se prošetam obalom Sene. Dok sam se šetala, jedan Francuz mi je prišao. Kako mi je ispričao on je došao na reku da razbistri um, ali umesto reke pomogao mu je pogled na mene kako šetam kraj reke. Nisam ništa radila posebno , samo sam bila u mom hanboku, kao što ga oblačim svakodnevno poslednjih nekoliko decenija.

Izložba nosi naziv “Tajno nasleđe”, šta možemo uzeti iz nasleđa; može li nam nasleđe pomoći da obogatimo maštu?

Naravno! Bez obzira da li je mala ili velika, svaka zemlja i nacionalnost imaju sopstvenu tradiciju i kulturno nasleđe. Nasleđe obogaćuje ličnost i daje posebnu dimenziju individualnosti. Za one koji ulažu vreme da ga istražuju, i udubljuju se u njega, za one koji ga prepoznaju i žude za njim, jedinstveno nasleđe i kultura je neprocenjiv izvor kreativnosti. Baština vas uvodi u jednu eru i iskustvo koje predstavlja neiscrpan izvor inspiracije.

Vaše haljine su ručno šivene. Radili ste sa odabranim materijalima i vešto odabranim bojama. Možete li otkriti neke detalje o pripremi izložbe, kako ste dobili inspiraciju, gde je bio početak?

Hanbok postoji i koristi se od davnina sve do danas. Tokom ovog perioda, hanbok je evoluirao, ali je u isto vreme i bezvremen. Ova izložba je kao Demianovo ljubavno pismo hanboku.
Foto: Ambasada Republike Koreje u Beogradu / promo
Da li postoji neka posebna haljina koja Vam najdraža i možda neka zanimljiva priča o njoj?

Postoji jedna haljina koja je izabrana kao "predstavnik odeće Koreje" i bila je na izložbi prošle godine. Ova haljina je dizajnirana kao odraz moje želje da hanbok može da se nosi kao venčanica i posle venčanja. Mladi Korejci obično dobijaju svoju prvu tradicionalnu odeću na dan venčanja. Nisam mogla da odustanem od te ideje, ali nisam mogla ni da nađem drugo rešenje. Trebalo mi je dva meseca da dizajniram ovu haljinu i kada sam je konačno završila, bila sam toliko srećna da sam ostala budna cele noći završavajući je. Nakon premijere u Koreji, nadala sam se da će ljudi u celom svetu nositi ovu haljinu u specijalnim i važnim prilikama za njih. Izlagana je u više zemalja, uključujući SAD i Francusku.

Svake godine u Noći muzeja želimo da otkrijemo nova mesta od kulturnog značaja i vidimo i čujemo neke nove priče o umetnosti i kulturnoj baštini.
U jednoj noći, ceo grad postaje muzej.


Koju priču želite da nam ispričate sa "Tajnim nasleđem"?

Kulturna baština je rezultat svega što je prošlo i istovremeno nešto što se sada menja i napreduje. U tom vremenskom okviru, to su suptilne promene koje dovode do tektonskih pomeranja, kao što voda menja pejzaž. Nadam se da ćete moći uživati u svemu tome. Hanbok i korejska kultura kakva je sada, kakva je bila i sve što je bilo između.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: