Trstenik: Preko 600 dece na festivalu “Svima na radost”

U Trsteniku se održava 18. Međunarodni dečiji festival folklora pod nazivom “Svima na radost”.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug / video screenshot
Foto: Tanjug / video screenshot

Festival je organizovan pod pokroviteljstvom opštine Trstenik, Narodnog univerziteta i Turističke organizacije Trstenik.

Na ovom festivalu učestvuju ansambli iz Srbije, Makedonije, Republike Srpske i Bugarske.

Dragan Marković, jedan od organizatora festivala, rekao je za Tanjug da je Trstenik ovog vikenda, grad mladosti i lepote, jer u njemu boravi preko 600 dece, učesnika festivala.

"Ove godine imamo trineaest folklornih društava, od kojih su tri iz inostranstva. Tu su i tri ansambla iz Trstenika, koji kao suorganizatori učestvuju u organizaciji Dečjeg folklornog festivala“, rekao je Marković.

Mladi fokloraši su stigli iz Čevinca, Bitolja, ali i dalekog grada na severoistoku Bugarske, Silistra. Ivanka Raduva iz Silistra nije krila oduševljenje što su došli da se predstave u Trsteniku, jer ih u tome nije sprečilo ni 800 kilometara, koliko je ovaj grad udaljen.

“Put jeste bio dugačak, ali smo imali ogromnu želju da predstavimo naš folklor na ovom festivalu. Želeli smo da upoznamo nove prijatelje i vidimo druge kulture i tradicije narodnih igara. Ali, sve smo ovo učinili zbog naše dece koja su želela da prevale ovako dalek put, i uživamo u Trsteniku”, kaže Ivanka.

Ljubiša Marković, zamenik predsednika opštine Trstenik rekao je da na području njihove opštine postoji čak devet kulturno-umetničkih društava i ansambala, što je, prema njegovim rečima, retkost i za mnogo veće gradove od Trstenika.

"Lokalna samouprava maksimalno podržava rad svih društava i to isključivo ide u okviru organizacije Narodnog univerziteta iz naše opštine, gde se sve to prati, pišu programi i projekti. Jedan ovakav festival je veliki događaj za naš grad, a posebno zbog toga jer spada u međunarodne događaje”, kazao je Marković.

Glavni festivalski koncert održan je sinoć u Domu kulture u Trsteniku, a domaći i strani ansambli danas će se predstaviti publici u Grabovcu, Tobolcu i Milutovcu.

Ostalo

Džoni Štulić: Bregović kasni deceniju za mnom

"Pevao sam sa pet godina. Brega se nije protegnuo do 15. godine, ali zato u muzici kasni čitavu deceniju za mnom. Ja sam skroz na bitu, a on je sredina puta u kompoziciji. Počeo je da komponuje 1970, a ja to radim od 1963. Ja sam takozvana eolska struja, bitnička.”

Ostalo nedelja 30.04. 14:25 Komentara: 150

Dani korejske kulture: "Skokni do Koreje"

Ambasada Republike Koreje organizovaće tokom maja i juna u Beogradu i Novom Sadu "Dane korejske kulture" u cilju promocije kulture te nama daleke zemlje, ali i stvaranja jačih veza između korejskog i srpskog naroda.

Ostalo nedelja 30.04. 13:35 Komentara: 0

Izgradnja Hrama Svetog Save se bliži kraju

Oko 90 odsto građevinskih radova na Hramu Svetog Save u Beogradu je završeno, a preostalo je da se još uradi podno grejanje, postavljanje mermera, mozaik u oltarskom delu, ugrade liftove za prevoz turista na terasu Hrama kao i manji radovi na enterijeru i eksterijeru ove svetinje.

Ostalo nedelja 30.04. 11:55 Komentara: 7

Nišvil traži: Odvojite budžet za Bg od ostatka Srbije

"Nišvil jazz festival se zahvaljuje Ministarstvu kulture i informisanja na ovogodišnjem uvećanju podrške festivalu na 2,4 miliona (u odnosu na prošlogodišnjih 1,25 miliona) iako je to značajno manje nego 2012. godine kada je Ministarstvo kulture pomoglo Nišvil iznosom od 4 miliona - i svakako neadekvatno značaju Nišvila za kulturnu sliku Srbije", saopštava direktor Nišvila Ivan Blagojević.

Ostalo petak 28.04. 12:07 Komentara: 5
strana 1 od 27 idi na stranu