Dani korejske kulture: "Skokni do Koreje"

Ambasada Republike Koreje organizovaće tokom maja i juna u Beogradu i Novom Sadu "Dane korejske kulture" u cilju promocije kulture te nama daleke zemlje, ali i stvaranja jačih veza između korejskog i srpskog naroda.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Program prvih "Dana korejske kulture", koji će se odvijati na više lokacija, obuhvatiće koncerte, izložbe, operu, modne i kulinarske događaje, predavanja o jeziku i kulturi, politički seminar i prezntaciju popularne korejske kulture.

Organizator posebno izdvaja iz programa izložbu tradicionalne korejske nošnje - hanbok dizajnerke Hesun Li, koja je svoje kreacije nedavno prikazala i u muzeju Luvr u Parizu.

Li će svoj rad premijerno predstaviti srpskoj publici u "Noći muzeja", 20. maja, u Ustanovi kulture "Parobrod", a cela postavka biće izložena na istom mestu od 23. do 31. maja.

Dizajnerka će održati predavanje o modi i hanboku 24. maja.

Izložbeni deo upotpuniće umetnički duo iz Koreje, Šinsung Bak i Kimjong Huna, koji učestvuju i u projektu "Art&Science" Centra za promociju nauke, od 27. aprila do 25. maja u Kulturnom centru Beograda i od 7. juna u Naučnom klubu CPN-a.

Beograđani će imati priliku da se upoznaju sa korejskom pop kulturom 28. maja u Kulturnom centru "Rex" gde će od 10 do 22 časa biti održan program "Korea All Day Long", a obuhvatiće K-Pop plesnu radionicu, kviz, pevanje (norebang), animacije, gledanje korejskih tv drama, takmičenje u govorništvu na korejskom jeziku.

Bend "Tago", koji je već zadivio evropsku publiku na festivalima poput edinburškog, nastupiće 14. juna u Domu sindikata.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Za 27. maj u Manakovoj kući najavljena je degustacija korejskih specijaliteta i prezentacija "đanći" običaja (janći - porodična okupljanja oko hrane).

Kulinarske specijalitete će pripremiti kuvarica iz rezidenciji ambasadora Republike Koreje, Đina Kim, a na meniju će se naći pet korejskih jela.

U hotelu "Crowne Plaza", 30. maja od 10 sati biće održan politički seminar, u okviru koga će se bivši ministar spoljnih poslova Mjonghvan Ju pridružiti stručnjacima iz Srbije u komparativnoj analizi situacije na Korejskom poluostrvu i na Bakanu.

O korejskom budizmu, publici će pričati monah Okvang, koji je poreklom iz Srbije i u Koreji je proveo veliki deo svog života praktikujući zen budizam.

On će zainteresovanima predstaviti kako izgleda život budističkog monaha u hramu u Koreji, a nakon razgovora demonstriraće meditaciju.

Ambasadorova K-Pop žurka zakazana je za 29. maj na splavu "Shake'n'Shake" uz hitove korejskog popa i hip-hopa.

Festival "Dani korejske kulture" organizuje Ambasada Republike Koreje u Srbiji u partnerstvu sa Korejskom fondacijom.

Ulaz na sve dogadjaje je besplatan, ali će za neke od događaja posetioci morati da najave svoj dolazak ili preuzmu svoje besplatne ulaznice. Prisustvo političkom seminaru moguće je samo uz pozivnicu.

Ostalo

Džoni Štulić: Bregović kasni deceniju za mnom

"Pevao sam sa pet godina. Brega se nije protegnuo do 15. godine, ali zato u muzici kasni čitavu deceniju za mnom. Ja sam skroz na bitu, a on je sredina puta u kompoziciji. Počeo je da komponuje 1970, a ja to radim od 1963. Ja sam takozvana eolska struja, bitnička.”

Ostalo nedelja 30.04. 14:25 Komentara: 150

Izgradnja Hrama Svetog Save se bliži kraju

Oko 90 odsto građevinskih radova na Hramu Svetog Save u Beogradu je završeno, a preostalo je da se još uradi podno grejanje, postavljanje mermera, mozaik u oltarskom delu, ugrade liftove za prevoz turista na terasu Hrama kao i manji radovi na enterijeru i eksterijeru ove svetinje.

Ostalo nedelja 30.04. 11:55 Komentara: 7

Nišvil traži: Odvojite budžet za Bg od ostatka Srbije

"Nišvil jazz festival se zahvaljuje Ministarstvu kulture i informisanja na ovogodišnjem uvećanju podrške festivalu na 2,4 miliona (u odnosu na prošlogodišnjih 1,25 miliona) iako je to značajno manje nego 2012. godine kada je Ministarstvo kulture pomoglo Nišvil iznosom od 4 miliona - i svakako neadekvatno značaju Nišvila za kulturnu sliku Srbije", saopštava direktor Nišvila Ivan Blagojević.

Ostalo petak 28.04. 12:07 Komentara: 5
strana 1 od 27 idi na stranu