Bob Dilan konačno preuzeo Nobelovu nagradu

Američki pesnik i muzičar Bob Dilan konačno je preuzeo svoju Nobelovu nagradu za književnost, diplomu i medalju.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 01.04.2017.

23:26

Bob Dilan konačno preuzeo Nobelovu nagradu
Foto: Tanjug / Johan Nilsson / TT via AP

Klas Ostergren, član Švedske akademije, rekao je večeras da je 75-godišnji američki kantautor dobio nagradu na malom skupu danas popodne u hotelu kod konferencijskog centra u kojem je Dilan održa koncert.

Ostergren je izjavio za AP da je svečanost bila kratka, intimna, po želji laureata, da su bili samo članovi Akademije i jedan član Dilanovog osoblja.

"Prošlo je vrlo dobro, zaista", rekao je, opisavši Dilana kao "veoma finog, dobrog čoveka".

Drugi članovi akademije su švedskim medijima rekli da je izgledao da je Dilan zadovoljan nagradom.
Foto: Gettyimages / ilustracija
Tokom svog nastupa nekoliko sati kasnije, Dilan nije ni pomenuo Nobelovu nagradu, već je samo izveo niz starih klasika i melodija s novijih albuma.

Pozivajući se na druge obaveze, Dilan je odbio poziv da bude na tradicionalnom banketu za uručenje Nobelovih nagrada 10. decembra prošle godine, na godišnjicu smrti Alfreda Nobela.

Ali, da bi dobio osam miliona kruna nagrade (894.800 dolara), Dilan mora da održi predavanje u roku od šest meseci od 10. decembra.

On je rekao da neće održati Nobelovo predavanje ovog vikenda, već da će kasnije poslati snimak.

Povremeno ima snimljenih predavanja, a najnovije je bilo 2013. godine koje je održala kanadska laureatkinja Nobelove nagrade za književnost, Alis Munro.

Nobelova nagrada za književnost je 2016. godine dodeljena Dilanu "za stvaranje novog poetskog izraza u okviru velike američkog tradicije pesme".

On je izrazio divljenje zbog dobijanja Nobelove nagrade i zahvalio Švedskoj akademiji što ga je uključila među "divove" književnosti.

Pored svoja dva koncerta u Stokholmu, Dilan će nastupiti i gradu Lundu, na jugozapadu Švedske, 9. aprila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: