"Nestanak Generalštaba bio bi velika sramota"

Arhitekte o najavi da će zgrada a čuvenog Dobrovićevog kompleksa biti srušena – Mihajlo Mitrović: Poništiće najznačajniju žižu Beograda.

Kultura

Izvor: M. A. K. - D. B. M.

Nedelja, 12.03.2017.

20:00

Foto: m.a.r.c. / Flickr.com

Izvor: novosti.rs

Bilo bi neprirodno delo rušiti najznačajniju stilsku zgradu Beograda - kompleks Generalštaba, arhitekte Nikole Dobrovića. Bacilo bi to sramnu sliku na na naš grad. Arhitekti žele da Beograd poštede gradskog srama. Beograd ovo rušenje ne bi nikada zaboravio. Začuđujuće je da neki koji vole naš grad ne žale za tom zgradom, iako živimo u evropskoj prestonici, koja grabi evropskim vrednostima.

Veteran srpske arhitekture Mihajlo Mitrović, autor projekta za čuvenu Zapadnu kapiju Beograda, ovako reaguje na nedavnu najavu da se planira rušenje zgrade A, Dobrovićevog kompleksa u Ulici kneza Miloša (preko puta Vlade Srbije), razorene tokom NATO bombardovanja.

"Glavne urbanističke arhitektonske službe Beograda, bez konsultacije sa svojim vrhunskim stručnjacima, ne suprotstavljaju se dovoljno ovom rušilačkom činu. Pošto Dobrović nije živ, to će raditi neki anonimni arhitekti i za sva vremena poništiće najznačajniju žižu staroga Beograda. Taj čin osuđuju svi arhitektonski kritičari i stvaralački svet kulture", smatra Mitrović.
Foto: m.a.r.c. / Flickr.com

Da je Generalštab, koji je projektovao jedan od najznačajnijih autora srpske i jugoslovenske moderne arhitekture, sa obe svoje zgrade, zaštitni znak Beograda, smatra i arhitekta Marija Jovin:

"Dobrović je te dve zgrade projektovao kao jedinstvenu celinu i ako bi se bilo koji deo porušio bilo bi to kao da živo biće prepolovimo - kaže Marija Jovin. - Ako Beograd nije u stanju da sačuva kao jednu celinu oba objekta, koji su nam u svetu napravili značajnu i lepu afirmaciju, onda ih nije ni zaslužio: ni da ih gleda, a kamoli da ih koristi! Još gore bi bilo da se realizuje ideja o imitaciji skopske kreacije Aleksandra Velikog u vidu spomenika Stefanu Nemanji. Upropašćavanje gradskog jezgra počelo je ugrožavanjem vizura Beogradske tvrđave, a sad se nastavlja rušenjem jedne Dobrovićeve zgrade. I eto novog rušenja, pa nove investicije... Da mi stvarno volimo Beograd, ovaj objekat bi morao davno da bude obnovljen."

Gradski zavod: Samo obnova!

Pod nazivom "Zgrade Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore i Ministarstva odbrane u Beogradu", Dobrovićev kompleks utvrđen je za spomenik kulture 2005. godine, a trenutno je u ingerenciji Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Na pitanje "Novosti", kakav je stav ove institucije prema najavljenom rušenju jedne njegove zgrade, u petak je stigao zvaničan odgovor:

"Prihvatljive su isključivo intervencije koje se sprovode u cilju potpune rekonstrukcije i vraćanja objekta u prvobitno stanje", zaključuje se u saopštenju Zavoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: