Muzej istorije Jugoslavije se više ne zove tako

Muzej istorije Jugoslavije je danas saopštio da je promenio naziv u Muzej Jugoslavije, Beograd,

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Orjen / Wikimedia Commons
Foto: Orjen / Wikimedia Commons

Dodaje sa da se kao skraćenica koristi naziv Muzej Jugoslavije.

Muzej je osnovan 1996. godine uredbom Vlade SRJ, kojom je utvrđeno da mu se poveravaju na upravljanje i korišćenje (u junu 1996. ukinute muzejske ustanove - Memorijalni centar "Josip Broz Tito" i Muzej Revolucije naroda i narodnosti Jugoslavije): Stari muzej, Kuća cveća, Muzej 25. maj i istorijsko-dokumentarni i umetnički materijal Muzeja Revolucije i Memorijalnog centra, navodi se na sajtu Muzeja.

Muzej je samostalna savezna organizacija bio do aprila 2003. godine, kada je Skupština Srbije donela Odluku o prihvatanju sporazuma država članica kojom je utvrđeno da Muzej postane organizacija države Srbije.

U novembru 2007. godine, Odlukom Vlade Srbije, Muzej je osnovan kao ustanova u oblasti kulture sa objektima Kuća cveća i Stari muzej i Muzej 25. maj ukupne površine od 5.252,57 kvadratna metra. U okviru kompleksa Muzeja je i park površine 3,20 hektara.

Muzej je proglašen institucijom kulture od nacionalnog značaja u aprilu 2013.

Ostalo

Aprilski susreti u Studentskom kulturnom centru

Festival Aprilski susreti 2017, pod sloganom "Avangardne prakse", usmeren je na avangardne prakse kroz savremene izvođačke umetnosti. Festival će se održati u duhu proslave 100 godišnjice dadaizma, od 3. do 6. aprila u beogradskom Studentskom kulturnom centru. Deo radova koji će biti prikazani, predstavljaju komunikaciju sa tim velikim umetničkim pokretom.

Ostalo sreda 29.03. 10:59 Komentara: 0
strana 1 od 28 idi na stranu