Vukosavljević: Otvaramo Narodni muzej 2018.

Radovi napreduju punom parom, krov je pokriven bakarnim slojem kao što smi planirali, sve se odvija po planu, čak brže od očekivanog tempa i nadam se da će okončanje rekonstrukcije Narodnog muzeja biti krajem januara 2018. godine, rekao je danas ministar kulture Vladan Vukosavljević obilazeći radove na rekonstrukciji Narodnog muzeja u Beogradu.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 30.12.2016.

12:32

Vukosavljević: Otvaramo Narodni muzej 2018.
Foto: Tanjug / Zoran Žestiæ

On je izrazio očekivanje da će radovi na obnovi Narodnog muzeja biti završeni krajem januara 2018. godine, posle čega će se postaviti i izložba do konačnog otvaranja.

"Po okončanju rekonstrukcije Narodnog muzeja kustosima će biti potrebno nekoliko meseci da postave izložbu i nadam se da ćemo tada otvoriti naš najznačajniji nacionalni muzej za posetioce. Ministarstvo kulture je vrlo zadovoljno entuzijazmom, marljivošću, radom i poštovanjem rokova i imamo mnogo razloga za razumni optimizam", kazao je Vukosavljević.

"Imao sam sastanak prošlog avgusta sa ministrom kulture Narodne Republike Kine i on mi je obećao da će učiniti sve da prva velika međunarodna izložba u rekonstruisanom Narodnom muzeju u Beogradu, bude postavka iz kineskog Narodnog muzeja što bi bio događaj bez presedana za Srbiju i region", kazao je Vukosavljević.

Ministar Vukosavljević je naglasio da se u Muzeju savremene umetnosti takođe radovi odvijaju dobrim tempom. "Rok za okončanje radova je kraj juna sledeće godine.

"Planiramo otvaranje Muzeja savremene umetnosti 20. oktobra 2017. godine budući da je to dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Na taj dan je otvoren Muzej savremene umetnosti 1965. godine. Uveren sam da ćemo imati lepu svečanost otvaranja Muzeja savremene umetnosti sa stalnom postavkom", kazao je Vukosavljević.

Direktorka Narodnog Muzeja Bojana Borić Brešković naglasila je da tim Narodnog muzeja intezivno radi na stalnoj postavci.

"Narodni muzej baštini istorijska dobra i umetnička dela od praistorije do današnjih dana. Zadržaćemo raspored postavki koje su diktirane izložbenim prostorima u Muzeju. U atrijumu Narodnog muzeja će biti arheološka postavka, onda se nadovezuje srednji vek, pa potom umetnička dela 18. 19. i 20. veka i zatim kolekcija strane umetnosti.

Trezori koji su nekada služili za pohranjivanje naših zbirki biće pretvoreni u izložbene prostore", kazale je Borić Brešković. Ona je istakla da se ekipe stručnjaka u muzeju staraju o artefaktima na naprofesionalniji način.

"Oni obilaze sve artefakte u našim kolekcijama. Bavimo se i konzervacijom naših dela koje spremamo za stalnu postavku", kazala je Borić Brešković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: