Plaketa pobedniku svetskog takmičenja Viki voli Zemlju

Pobedniku svetskog takmičenja ''Viki voli Zemlju 2016'' Čedomiru Žarkoviću, čija je fotografija proglašena najlepšom svetskom slobodnom fotografijom zaštićenog prirodnog dobra za ovu godinu, sinoć je uručena plaketa.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 01.12.2016.

08:16

Plaketa pobedniku svetskog takmičenja Viki voli Zemlju
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžiæ

Žarkoviću, koji je na svetskom takmičenju pobedio fotografijom koja prikazuje bigrene kade Stopića pećine na Zlatiboru, plaketu je uručio predsednik Vikimedije Srbije Filip Maljković.

Žarković je rekao da nagrada za njega predstavlja podstrek, odnosno, ''vetar u leđa'', te da će nastaviti da šalje svoje fotografije i ubuduće.

''Fotografijom se bavim dugo iz hobija, ali nikada nisam slao radove na konkurse. Sada sam video konkurs na Fejsbuku, zainteresovalo me je i odlučio sam da pošaljem 20-tak fotografija među kojima je i pobednička'', objašnjava Žarković dodajući da mu nagrada znači mnogo i da je ponosan ponajviše na to što je njome predstavio svoju zemlju.

Navodeći da će nastaviti da šalje svoje fotografije, on kaže da ima par mesta koje želi da obiđe - Staru planini i Uvac.

Plaketa je uručena i autoru fotografije koja je pobedila na takmičenju u Srbiji - Kanjon Rače, Vladimiru Mijailoviću koja je osvojila 15. mesto na listi najlepših svetskih fotografija.

Predsednik Vikimedije Srbije rekao je da se takmičenje po treći put održava u Srbiji, a četvrti put u svetu. ''U Srbiji je učestvovalo 126 takmičera sa više od 2.000 fotografija,dok je širom sveta bilo 115.000 fotografija'', istakao je Maljković da je smo sa dve fotografije uspeli da pokažemo svetu da imamo prirodnog potencijala i da možemo da pariramo drugim zemljama.

Konkurs se realizuje u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije i Turističkom organizacijom Srbije, a pomoćnik direktora TOS-a Vesna Radisavljević kaže da čestitke pobedniku nisu slučajne jer je doneo prestižno prvo mesto Srbiji.

''Sam turizam traži divne i kvalitetne fotografije. Tekst o nekom lokalitetu sa i bez fotografije je ogromna razlika. Mali je broj turističkih fotografija koje su izuzetne i mi stalno tragamo za novim, kvalitetnim, drugačijim pogledima'', rekla je Radisavljević. Kaže i da veruje da će Stopića pećina ovih dana biti mnogo posećenija nego inače.

''Već smo govorili o tome da je dobro postavljena turistička signalizacija, koja je obuhvatila i ovaj lokalitet, doprinela porastu broja posetilac, a verujemo da će ta brojka da bude značajno veća u periodu koji dolazi'', istakla je Radisavljević.

Kako je ranije rečeno, devet članova internacionalnog žirija biralo je najlepše od 270 fotografija koje su pobedile u 26 zemalja i UNESKO-vom projektu UNESCO Biosphere reserves, a Žarković je nagrađen putem u Montreal, na Vikimedijinu najveću konferenciju Vikimanija, koja će biti održana od 9. do 13. avgusta 2017. godine. Stopića pećina se nalazi na desnoj strani klisure Prištavice, u blizini sela Rožanstvo, a duga je 2.000 metara sa visinom svoda od čitavih 50 metara.
Foto: Tanjug / Wikimedia / Èedomir Žarkoviæ
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

19 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: