"Pesnička Republika" dobila 120 državljana

Novoosnovana "Pesnička Republika" dobila je svoje prve državljane - 120 pesnika koji su učestvovali na istoimenoj manifestaciji u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Pesnici su, kako je navedeno u saopštenju Banatskog kulturnog centra, došli iz 43 grada iz Srbije i regiona, a za predsednika je imenovan pesnik Simon Grabovac.

Osnivač manifestacije i autor Ustava "Pesničke Republike" je književnik i direktor BKC-a Radovan Vlahović, a članovi vlade dr Zoran đerić, Franja Petrinović, Goran Ibrajter, Senka Vlahović Filipov i Jovan Gvero.

Za ambasadore i počasne konzule imenovani su inostrani pesnici, a za himnu je odabrano "Banatsko veliko kolo".

Manifestacija, održana tokom proteklog vikenda, proistekla je iz Evropskog fejsbuk pesničkog festivala koji Banatski kulturni centar tradicionalno organizuje na Salonu knjige u saradnji sa Novosadskim sajmom i koji je za sedam godina u stvarnom i virtualnom svetu okupio oko 3.000 pesnika.

"Pesnička Republika" izdavala je pasoš i državljanstvo svakom pesniku koji je nastupao na manifestaciji u Novom Miloševu i svi su upisani u Knjigu državljana "Pesničke Republike".

Nastup svakog pesnika biće objavljen na "Jutjubu", ista pesma će biti štampana u posebnom zborniku pod nazivom "Pesnička Republika" koji će biti besplatno deljen autorima na 8. Evropskom fejsbuk pesničkom festivalu u martu 2017. u Novom Sadu.

U galeriji Banatskog kulturnog centra, povodom manifestacije, priređena je izložba "I zato Pesnička Republika" Radovana Vlahovića. "Pesnička Republika" u organizaciji Banatskog kulturnog centra deo je projektnih aktivnosti opštine Novi Bečej - "Grada u fokusu" - na osnovu odluke Ministarstva kulture i informisanje Vlade Republike Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 50 idi na stranu