Svetski žiri: Fotografija iz Srbije najlepša na svetu

Fotografija Čedomira Žarkovića, koja prikazuje bigrene kade Stopića pećine na Zlatiboru, proglašena je najlepšom svetskom slobodnom fotografijom zaštićenog prirodnog dobra za 2016. godinu na međunarodnom foto-konkursu Vikimedije "Viki voli Zemlju", saopštila je danas Vikimedija Srbije.

Kultura

Izvor: Tanjug

Subota, 26.11.2016.

16:29

Svetski žiri: Fotografija iz Srbije najlepša na svetu
Foto: Wikimedija.rs / autor Èedomir Žarkoviæ

Svečano uručenje plakete pobedniku biće u sredu, 30. novembra u prostorijama Turističke organizacije Srbije, uz prisustvo predstavnika Vikimedije Srbije, Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Turističke organizacije Srbije.

Kako je saopšteno, pobednik će biti nagrađen putem u Montreal, na Vikimedijinu najveću konferenciju Vikimanija, koja će biti održana od 9. do 13. avgusta 2017. godine.

Pored prvog mesta, fotografija koja je pobedila na takmičenju u Srbiji - Kanjon Rače, autora Vladimira Mijailovića osvojila je 15. mesto na listi najlepših svetskih fotografija pod slobodnom licencom na međunarodnom foto-konkursu Vikimedije "Viki voli Zemlju".

Devet članova internacionalnog žirija biralo je najlepše od 270 fotografija koje su pobedile u 26 zemalja i UNESKO-vom projektu UNESCO Biosphere reserves.

Fotografija Čedomira Žarkovića izabrana je za najlepši prikaz zaštićenog prirodnog dobra sa objašnjenjem da, pored atraktivnosti i dinamičnosti, ima izuzetnu enciklopedijsku vrednost.

Stopića pećina se nalazi na desnoj strani klisure Prištavice, u blizini sela Rožanstvo, a duga je 2.000 metara sa visinom svoda od čitavih 50 metara.

Pećinski ukrasi u njoj su jedinstvene lepote, a posebna zanimljivost su bigrene "kade", udubljenja oivičena kamenim zidovima u kojima se nakuplja voda, a koja se preliva u vidu jedinstvenih kaskada.

Na samom ulazu u pećinu je vodopad rečice Ponor koja se survava u Stopića pecinu i nestaje u njenim dubinama.

Pobednik takmičenja Žarković, iz Beograda, kaže da je veoma iznenađen što je bas njegova fotografija izabrana za najlepšu na svetu i što time predstavlja svoju zemlju Srbiju i njene skrivene lepote.

"Na konkursu u Srbiji ova fotografija je dobila pohvalu, ali nisam očekivao da će na svetskom nivou ući u uži izbor, a posebno da će izbiti na prvo mesto. S obzirom da se fotografijom bavim iz hobija, i da je ovo prvi foto konkurs na koji sam se prijavio, ovo je veliki uspeh i velika nagrada za mene", rekao je Žarković.

Predsednik Vikimedije Srbije Filip Maljković izrazio je veliko zadovoljstvo ovom pobedom, posebno ocenom žirija o enciklopedijskoj vrednosti fotografije.

"Nakon tri godine realizacije ovog foto-konkursa u Srbiji i skoro 4.000 slobodnih fotografija koje smo prikupili, ovu pobedu smatramo priznanjem za aktivnosti sakupljanja slobodnog sadržaja za najveću svetsku enciklopediju. Ovo je vrlo lep poklon za 11. rođendan Vikimedije Srbije koji upravo obeležavamo", kaže Maljković.

Projekat Viki voli Zemlju započela je Vikipedija na ukrajinskom jeziku 2013. godine, da bi se vrlo brzo proširio na ostale zemlje sveta gde postoje ogranci Zadužbine Vikimedija.

Kako se navodi, cilj projekta je, s jedne strane, fotografisati pod slobodnom licencom što više prirodnih spomenika, a sa druge strane doprineti povećanju javne svesti o očuvanju prirode.

U Srbiji se ovo nagradno takmičenje organizuje od 2014. godine, ali je ove godine oboren rekord prikupljanjem skoro 2.000 fotografija.

Konkurs se realizuje u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije i Turističkom organizacijom Srbije.

Fotografije se dalje koriste za ilustraciju članaka na Vikipediji i drugim viki projektima (Vikivesti, Vikiputovanja, Vikicitat).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: