Ovo je reč godine prema Oksfordskom rečniku

Lingvisti koji sastavljaju britanski Oksfordski rečnik izabrali su reč godine i to je "post-truth" (naknadna istina).

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 17.11.2016.

15:27

Ovo je reč godine prema Oksfordskom rečniku
Tanjug / AP Photo/Caleb Jones

Ta reč odražava stanje u kojem su činjenice manje važne od emocija, kao što je sada, posle odluke Velike Britanije o izlasku iz Evropske unije (EU) i posle pobede republikanca Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD, koju mnogi nisu očekivali.

"Post-truth" se koristi kao pridev i odnosi se "na okolnosti u kojima objektivne činjenice imaju manji uticaj na oblikovanje javnog mnjenja nego emocije i reakcije u društvu, ili lični i pojedinačni stavovi".

Da bi reči bile unete u Oksfordski rečnik, moraju da se koriste najmanje 10 godina u medijima ili u književnosti, a u slučaju termina "naknadna istina" dodatni kriterijum je bilo "jačanje društvenih mreža kao izvora informacija i sve veće nepoverenje prema činjenicama koje iznosi establišment", saopštila je redakcija.

Izraz "naknadna istina" je 2016. godine postao "glavna reč u političkim komentarima i koršćena je 2.000 odsto više nego prethodnih godina, u kontekstu Bregzita i Trampove pobede", naveli su lingvisti.

Prema Oksfordskom rečniku, termin "postistina" je prvi upotrebio pokojni srpsko-američki dramski pisac, scenarista i romansijer, dobitnik Oskara Stiv Tešić (1942-1996).

U članku u časopisu "Nejšn" (The Nation) o američkom skandalu Iran - Kontra i o ratu u Persijskom zalivu, Tešić je napisao: "Mi, kao slobodni ljudi, slobodno smo odlučili da hoćemo da živimo u nekakvom postistinskom svetu".

Ima dokaza da je taj izraz korišćen i ranije, pre Tešićevog članka, ukazuje Oksfordski rečnik, "ali je tada značenje izgleda bilo jasno: 'pošto se istina saznala', a ne kakvo je sada: da je istina sama po sebi postala nevažna".

Oksfordski rečnik dodaje da je novije, šire značenje prefiksa "post-", to što on "ne samo da se jednostavno odnosi na neko vreme posle neke situacije ili događaja - kao u složenici 'post-war' (posleratni), već u terminu 'postistinski' dobija značenje 'pripadanja vremenu u kojem je neki koncept postao nevažan' ".

Ta nijansa potiče iz druge polovine 20. veka, iz složenica kao što su "postnacionalni" (post-national, 1945) i "postrasni" (post-racial, 1971), naveo je Oksfordski rečnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: