Atelje 212 obeležio jubilej uz "Decu radosti"

Premijerom komada Milene Marković "Deca radosti" u režiji Snežane Trišić, Atelje 212 je sinoć proslavio 60 godina rada.

Kultura

Izvor: Tanjug

Nedelja, 13.11.2016.

13:04

Atelje 212 obeležio jubilej uz

Publika, u kojoj su bili ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić, gromoglasnim aplauzom pozdravila je veliki glumački ansambl i autorku Milenu Marković.

Proslavi jubileja Ateljea 212 prisustvovao je ceo ansambl pozorišta, kao i mnogi penzionisani glumci tog teatra.

Komad "Deca radosti" počinje susretom dve majke na grobovima svojih sinova, Pesnika i Ratnika, koji su stradali tokom preloma epohe, devedesetih godina 20. veka, nemoćni da se oslobode roditelja i odrastu.

Preciznim odredjenjem likova roditelja (narodnih oslobodilaca, oficira, partizana, učitelja, pisaca, balerina, domaćica), kako primećuje dramaturg Dimitrije Kokanov, pravi se temelj mapiranja jednog vremena i sistema vrednosti koji je odredjen kroz priču o učenjima i ideologiji, oslobodjenju i izgradnji zajednice, njenim postulatima koji će, iako prenapregnuti slavljenjem poroda i preporoda, sahraniti svoju nejaku i ušuškanu decu, nesposobnu za odrastanje i samim tim osudjenu na propast.

Rediteljka je komad "Deca radosti" doživela kao rokenrol rekvijem i postavila kao ep o ličnom i kolektivnom stradanju, prepoznavši u toj "tužnoj pesmi" sve bolne tačke odrastanja i života svakog deteta, od prve ljubavi, bunta protiv nasledja i uljuljkivanja u njemu, otkrivanja seksualnosti, bekstva u umetnost, poeziju, pa sve do smrti.

U drami "Deca radosti", kroz prelomne tačke od rodjenja do smrti petoro mladih ljudi koji umiru od heroina, prelamaju se ideološki kontekst i koncept uspostavljanja i raspada Jugoslavije, pojava rokenrola u Srbiji, ratovi devedesetih pa sve do našeg "novog doba".

Igraju Filip Hajduković, Gorica Popović, Nenad Chirić, Marko Gvero, Milica Mihajlović, Miodrag Krstović, Radmila Tomović, Marko Grabež, Jovana Gavrilović, Bojan Žirović, Milica Trifunović, Isidora Minić, Vladislav Mihailović, Katarina Žutić i Miodrag Dragičević.

Scenograf je Darko Nedeljković, kostimograf Maja Mirković, kompozitor Irena Popović, koreograf Bojana Robinson.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: