Preminuo karikaturista Aleksandar Blatnik

Poznati karikaturista Aleksandar Blatnik preminuo je noćas u 73. godini.

Izvor: m.juznevesti.com
Podeli
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

Blatnik je rođen u Zaječaru, bio je karikaturista, arhitekta, slikar grafičar, dizajner i pisac. Živeo je i radio u Nišu, a deo radnog veka proveo je i u Zavodu za zaštitu spomenika kulture. Bio je član slikarsko-grafičke sekcije ULUPUDS, sa zvanjem “Istaknuti umetnik”. Nosilac je i njihove nagrade za životno delo.

Imao je preko 400 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, kao i preko 30 samostalnih izložbi u galerijama u Srbiji i svetu. Njegove karikature krasile su štampane medije u Srbiji i nekoliko televizijskih kuća. Dobitnik je preko 80 prestižnih domaćih i svetskih nagrada za karikaturu i slikarstvo.

Više od 30 godina je bio član Udruženja primenjenih umetnika Srbije, u kome je dobio 4 godišnje nagrade, najviša priznanja ovog Udruženja.

Komemoracija će biti održana sutra u 11:30 u Privrednoj komori Niša, a sahrana u 14 sati na Novom groblju.

Ostalo

“Dilan ne mora da dođe, ali mora da pripremi govor”

Američki kantautor Bob Dilan nije u obavezi da prisustvuje svečanoj dodeli Nobelove nagrade u Stokholmu, ali mora da pripremi neku vrstu govora, performansa ili čak da otpeva pesmu, što može učiniti putem video-poruke, saopštila je danas Švedska akademija, javlja AFP.

Ostalo nedelja 30.10. 11:53 Komentara: 4

Kako je u Filharmoniji nastao teatar

Kamerna filharmonijska scena u sezoni 2016/17 predstavlja nešto sasvim drugačije, „Teatar u Filharmoniji“ - serija od pet pozorišnih koncerata na kojima se čitaju pisma čuvenih kompozitora.

Ostalo nedelja 30.10. 10:34 Komentara: 0
strana 1 od 41 idi na stranu