Preminuo karikaturista Aleksandar Blatnik

Poznati karikaturista Aleksandar Blatnik preminuo je noćas u 73. godini.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 20.10.2016.

17:56

Preminuo karikaturista Aleksandar Blatnik
Foto: Wikimedia Commons

Blatnik je rođen u Zaječaru, bio je karikaturista, arhitekta, slikar grafičar, dizajner i pisac. Živeo je i radio u Nišu, a deo radnog veka proveo je i u Zavodu za zaštitu spomenika kulture. Bio je član slikarsko-grafičke sekcije ULUPUDS, sa zvanjem “Istaknuti umetnik”. Nosilac je i njihove nagrade za životno delo.

Imao je preko 400 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, kao i preko 30 samostalnih izložbi u galerijama u Srbiji i svetu. Njegove karikature krasile su štampane medije u Srbiji i nekoliko televizijskih kuća. Dobitnik je preko 80 prestižnih domaćih i svetskih nagrada za karikaturu i slikarstvo.

Više od 30 godina je bio član Udruženja primenjenih umetnika Srbije, u kome je dobio 4 godišnje nagrade, najviša priznanja ovog Udruženja.

Komemoracija će biti održana sutra u 11:30 u Privrednoj komori Niša, a sahrana u 14 sati na Novom groblju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: