Bob Dilan dobitnik Nobelove nagrade za književnost

Legendarni američki muzičar Bob Dilan (75) dobitnik je Nobelove nagrade za književnost za 2016. godinu, odlučila je Švedska akademija.

Kultura

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 13.10.2016.

13:06

Bob Dilan dobitnik Nobelove nagrade za književnost
Foto: Gettyimages

Dilanu je nagrada dodeljena za "kreiranje novih poetskih izraza u okviru velike američke muzičke tradicije".

Rođen kao Robert Alen Cimerman u Dulutu u Minesoti, Dilan je otpočeo muzičku karijeru kao tinejdžer, kada je 1959. počeo da svira u lokalnim barovima.

U narednoj deceniji je napisao neka od najznačajnijih dela, postao ikona roka i antiratnih pokreta, a na svom putu od folka do roka, između njih, iznad i nazad, predstavljao je jednog od najvažnijih hroničara svog vremena i prestao da bude samo muzičar i kantautor i izrastao je u velikog pesnika.

Svira gitaru, usnu harmoniku i klavir. Tokom 50 godina karijere više od 30 albuma, a od devedesetih se bavi i slikarstvom i izdao je šest kolekcija svojih radova. Neka od njegovih dela su izložena u velikim galerijama širom sveta.

Njegove najpoznatije pesme su: “The Times They're Achangin'”, “Blowing in The Wind”, “Like a Rolling Stone”...

Sara Denius, stalni sekretar Švedske akademije opisala je Dilana kao “Nekoga ko već 54 godine iznova i iznova menja samog sebe”.

Počnite sa “Blond on Blond”, rekla je Sara... “Neverovatnim primerom njegove brilijantne rime, sastavljanja refrena i izuzetnog načina razmišljanja”.

Denius je rekla da izbor možda jeste iznenađujuć, ali ukoliko se osvrnemo 5000 godina unazad doći ćemo do vremena kada su otkriveni Homer i Sapfa.

“Oni su pisali poetske tekstove koji su bili namenjeni javnim nastupima, a isti je slučaj i sa Bobom DIlanom. I dalje čitamo Homera i Sapfu, i u tome uživamo”, izjavila je Sara Denius.

Bob Dilan je 259. amerikanac koji je osvojio Nobelovu nagradu, a prvi koji je nagrađen za književnost posle dve decenije.

Inače, 2008. godine je dobio i posebno priznanje u okviru dodele Pulicerovih nagrada.

Na kladionicama je najveći favorit za ovogodišnjeg Nobela za književnost bio kenijski pisac Ngugi va Tiongo, ispred Japanca Harukija Murakamija, sirijskog pesnika Adonisa, i američklih pisaca Dona Delila i Filipa Rota.

S današnjim proglašenjem laureata za književnost, završeno je proglašenje ovogodišnjih dobitnika. Prošle nedelje su objavljena imena dobitnika nagrada za medicinu, fiziku, hemiju i mir, a za ekonomiju u ponedeljak.

Nagrade će zvanično biti dodeljene na svečanost 10. decembra, na godišnjicu smrti Alfreda Nobela koji je umro 1896. godine. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

229 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: