Tao Je: Naš ples je kao pisanje olovkom

Ansambl Plesnog pozorišta "Tao" iz Pekinga izveo je sinoć na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu predstavu "6&7" koreografa Tao Jea.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.09.2016.

09:42

Tao Je: Naš ples je kao pisanje olovkom
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžiæ

Posle trijumfalnih nastupa u Londonu, Parizu, Berlinu i beogradska publika je večeras, nakon svečanog otvaranja Bitefa, imala priliku da pogleda izrazito savremeni, apstraktni komad u koji je autor inkorporirao duhovne principe taoističke kulture.

Je je objasnio Tanjugu da je sa svojom trupom razvio stil van tradicionalnog obrasca, na čijem oblikovanju još uvek rade, ali koji je svež i nov ne samo za Kinu, već i za čitavu svetsku scenu. "Naš ples je vrsta večitog kretanja, mi u njemu koristimo svaki deo tela, od zglobova, do kože, svaki detalj na telu koji može da se pokreće i taj pokret nalikuje na pisanje olovkom, zbog čega predstavlja vrstu univerzalnog jezika svakom razumljivog", objasnio je koreograf i osnivač pozorišta "Tao".

On je istakao da je njegova koreografija zasnovana na jeziku tela u kome pokreti haotično slede jedan iz drugog. "Za razliku od pokreta tradicionalnog kineskog plesa, kao i na primer, kung fua, gde morate se usredsrediti, morate stajati čvrsto i gde postoje određena pravila i red, ovde sve naizmenično sledi, haotično, jedno za drugim i nema utvrđenih pravila", pojasnio je Je.

On je dodao da bi izvođačima tradiconalnog kineskog plesa njegova koreografija bila vrlo zahtevna, jer oni imaju pravila na koja se usredsređuju i određeni ritam i ne bi mogli da prate njihov proces.

"Naš ples se neprestano razvija i nema konačnu formu, već predstavlja neprekidnu formu usavršavanja", istakao je koreograf. "6" i "7" predstavljaju dva dela trilogije "Prava linija" i sastoje se od nastupa šest, odnosno sedam plesača, odevenih u belo, odnosno crno, koji igraju u pravoj liniji. "6" se zasniva na pokušaju da se prikaže povratak osnovnom primalnom porivu "da se krećemo" kao ljudska bića, a "7" sadrži zvuke plesača koji pokušavaju da udahnu glas samom pokretu.

Važan segment predstavlja svetlo, čiji dizajn potpisuje švedska umetnica Ellen Ruge. "Na pozornici svetlo nam predstavlja određenu dragocenost, kao dete majci, mi praktično svojim pokretima vršimo igru svetlosti i senki, sečemo odeću, muziku, okolinu, svaki deo prostora oblikujemo i hoćemo da stavimo akcenat na telo i svojim telom pokažemo sve svoje mogućnosti", rekao je koreograf Tao Je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: