Abramovićeva proglašena za najuticajniju umetnicu sveta

Artnet, portal za prodaju, kupovinu i istraživanje umetnina, svake godine bira najuticajnije ličnosti iz sveta umetnosti, a ovog puta glavnu nagradu dobila je Marina Abramović.

buro247.hr
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Drugo mesto na Artnet listi pripalo je Niti Ambani, meceni iz Indije koja finansira razne velike izložbe u MET-u i Umetničkom institutu u Čikagu.

Treće mesto zauzeo je Ričard Armstrong, direktor Gugenhajmovog muzeja i fondacije. Među prvih pet nalaze se još i Bernard Arno, vlasnik LVHM, i Patricija Barbize, koja je izvršni direktor aukcijske kuće Kristis.

Marina Abramović bavi se umetnošću performansa već 40 godina. Ona je tokom karijere prošla kroz tri velika perioda. Prvi je beogradski, kada je još daleke 1975. u SKC-u započela svoju umetničku i životnu avanturu čuvenim performansom "Ritam 5, plamteća zvezda". Drugi period je doba njenog asketskog života u Amsterdamu i rad sa poznatim nemačkim umetnikom i njenim životnim saputnikom Ulajem i njihov rastanak nakon performansa "Ljubavnici, hodanje po Kineskom zidu" (1988).

Treći period predstavlja njen život zvezde u Njujorku od 2005. godine koji prate poznati performansi, pozorišna predstava sa Bobom Vilsonom, "sedeći" performans "Umetnik je prisutan" u MOM i mnogi drugi.

Ostalo

Otvorena izložba o vojvodi Petru Bojoviću

U Velikoj galeriji Doma Vojske u Beogradu svečano je otvorena izložba „Vojvoda Petar Bojović - znamenja slave i časti" na kojoj su, u organizaciji Generalnog sekretarijata predsednika Republike Srbije, Medija centra Odbrana i Narodnog muzeja Čačak, javnosti prvi put predstavljena sva odlikovanja koja je taj veliki srpski vojvoda posedovao.

Ostalo petak 30.09. 19:29 Komentara: 5

Paskaljevićev novi film otkupljen za ceo svet

Nakon uspešne svetske premijere na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, novi film Gorana Paskaljevića "Zemlja bogova", već posle prve od pet projekcija u prepunoj bioskopskoj sali, otkupljen je za prikazivanje u celom svetu, a ponudu je dao američki gigant koji važi za jednog od četiri najveća globalna internet-servera.

Ostalo ponedeljak 26.09. 19:37 Komentara: 13

Obeležen Evropski dan jezika

Raznovrsnim programom danas je u Studentskom parku u Beogradu obeležen Evropski dan jezika, čiji je cilj da se promoviše jezička i kulturološka raznolikost starog kontinenta i podstakne stanovništvo da uči što više jezika.

Ostalo ponedeljak 26.09. 16:28 Komentara: 0
strana 1 od 34 idi na stranu