Abramovićeva proglašena za najuticajniju umetnicu sveta

Artnet, portal za prodaju, kupovinu i istraživanje umetnina, svake godine bira najuticajnije ličnosti iz sveta umetnosti, a ovog puta glavnu nagradu dobila je Marina Abramović.

buro247.hr
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Drugo mesto na Artnet listi pripalo je Niti Ambani, meceni iz Indije koja finansira razne velike izložbe u MET-u i Umetničkom institutu u Čikagu.

Treće mesto zauzeo je Ričard Armstrong, direktor Gugenhajmovog muzeja i fondacije. Među prvih pet nalaze se još i Bernard Arno, vlasnik LVHM, i Patricija Barbize, koja je izvršni direktor aukcijske kuće Kristis.

Marina Abramović bavi se umetnošću performansa već 40 godina. Ona je tokom karijere prošla kroz tri velika perioda. Prvi je beogradski, kada je još daleke 1975. u SKC-u započela svoju umetničku i životnu avanturu čuvenim performansom "Ritam 5, plamteća zvezda". Drugi period je doba njenog asketskog života u Amsterdamu i rad sa poznatim nemačkim umetnikom i njenim životnim saputnikom Ulajem i njihov rastanak nakon performansa "Ljubavnici, hodanje po Kineskom zidu" (1988).

Treći period predstavlja njen život zvezde u Njujorku od 2005. godine koji prate poznati performansi, pozorišna predstava sa Bobom Vilsonom, "sedeći" performans "Umetnik je prisutan" u MOM i mnogi drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 34 idi na stranu