Ministar i Nacionalni savet o problemima u kulturi

Predsednik i članovi Nacionalnog saveta za kulturu razgovarali su sa ministrom kulutre Vladana Vukosavljevića o aktivnostima u proteklom periodu i glavnim pitanjima koja treba rešiti, saopštio je danas Nacionalni savet za kulturu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug / Zoran Žestić
Foto: Tanjug / Zoran Žestić

Na redovnoj, četrdeset devetoj sednici, kojoj je prisustovovao ministar sa saradnicima, bilo je govora o naporima da se dođe do Nacionalne strategije u kulturi, dokumenta bez kog je, kako ocenjuje NSK, nazamislivo uspešno sprovođenje zakona, kako onog krovnog Zakona o kulturi, tako i onih koji regulišu pojedine oblasti. Istaknuto je nepostojanje zakona o pozorištu kao i problemi koji proizilaze iz te činjenice, iznosi se u saopštenju NSK.

Ukazano je na, kako se navodi, "pogubne odredbe" više zakona iz drugih oblasti koji u velikoj meri ometaju normalno delovanje u domenu kulture poput zakona koji reguliše oblast restitucije ili zakona koji se odnosi na javne nabavke; Bilo je reči o još nerešenom problemu samostalnih umetnika kao i drugim brojnim otvorenim pitanjima koja opterećuju kulturu, dodaje NSK.

Sadašnjem sastavu Nacionalnog saveta je početkom leta istekao mandat ali će on, u skladu sa Zakonom, nastaviti rad dok se ne konstituiše novi.

Ostalo

Otvorena izložba o vojvodi Petru Bojoviću

U Velikoj galeriji Doma Vojske u Beogradu svečano je otvorena izložba „Vojvoda Petar Bojović - znamenja slave i časti" na kojoj su, u organizaciji Generalnog sekretarijata predsednika Republike Srbije, Medija centra Odbrana i Narodnog muzeja Čačak, javnosti prvi put predstavljena sva odlikovanja koja je taj veliki srpski vojvoda posedovao.

Ostalo petak 30.09. 19:29 Komentara: 5

Paskaljevićev novi film otkupljen za ceo svet

Nakon uspešne svetske premijere na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, novi film Gorana Paskaljevića "Zemlja bogova", već posle prve od pet projekcija u prepunoj bioskopskoj sali, otkupljen je za prikazivanje u celom svetu, a ponudu je dao američki gigant koji važi za jednog od četiri najveća globalna internet-servera.

Ostalo ponedeljak 26.09. 19:37 Komentara: 13

Obeležen Evropski dan jezika

Raznovrsnim programom danas je u Studentskom parku u Beogradu obeležen Evropski dan jezika, čiji je cilj da se promoviše jezička i kulturološka raznolikost starog kontinenta i podstakne stanovništvo da uči što više jezika.

Ostalo ponedeljak 26.09. 16:28 Komentara: 0
strana 1 od 34 idi na stranu