Ministar i Nacionalni savet o problemima u kulturi

Predsednik i članovi Nacionalnog saveta za kulturu razgovarali su sa ministrom kulutre Vladana Vukosavljevića o aktivnostima u proteklom periodu i glavnim pitanjima koja treba rešiti, saopštio je danas Nacionalni savet za kulturu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug / Zoran Žestić
Foto: Tanjug / Zoran Žestić

Na redovnoj, četrdeset devetoj sednici, kojoj je prisustovovao ministar sa saradnicima, bilo je govora o naporima da se dođe do Nacionalne strategije u kulturi, dokumenta bez kog je, kako ocenjuje NSK, nazamislivo uspešno sprovođenje zakona, kako onog krovnog Zakona o kulturi, tako i onih koji regulišu pojedine oblasti. Istaknuto je nepostojanje zakona o pozorištu kao i problemi koji proizilaze iz te činjenice, iznosi se u saopštenju NSK.

Ukazano je na, kako se navodi, "pogubne odredbe" više zakona iz drugih oblasti koji u velikoj meri ometaju normalno delovanje u domenu kulture poput zakona koji reguliše oblast restitucije ili zakona koji se odnosi na javne nabavke; Bilo je reči o još nerešenom problemu samostalnih umetnika kao i drugim brojnim otvorenim pitanjima koja opterećuju kulturu, dodaje NSK.

Sadašnjem sastavu Nacionalnog saveta je početkom leta istekao mandat ali će on, u skladu sa Zakonom, nastaviti rad dok se ne konstituiše novi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 34 idi na stranu