Kostić: SANU od danas stanuje i u Nišu

Centar za naučnoistraživački rad, ogranak Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) i niškog Univerziteta u kojem će delovati pet akademija sa jugoistoka Srbije, svečano je danas otvoren u Nišu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Predsednik SANU, akademik Vladimir Kostić poručio je na otvaranju da ideja nije da se u Niš donosi ono što je proizvod nekih drugih gradova, već da se odatle u druge gradove odnosi ono što je proizvod te sredine.

"Niš je zaslužio da akademija stanuje u njemu. Od danas je sedište srpske nauke i u Nišu i ideja stara četvrt veka konačno je realizovana", rekao je Kostić.

Prema njegovim rečima, Akademija je srpska i ona to ne može da bude bez Niša kao svoje "treće noge na stolici".

Rektor Univerziteta u Nišu Dragan Antić siguran je da će ogranak SANU u Nišu doprineti ne samo razvoju Univerziteta u tom gradu i naučne misli u tom delu Srbije, već i razvoju društva u celini.

Svečanosti su prisustvovali i gradonačelnik Niša Darko Bulatović i upravnik Centra za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Nišu Gradimir Milovanović.

Ostalo

Otvorena izložba o vojvodi Petru Bojoviću

U Velikoj galeriji Doma Vojske u Beogradu svečano je otvorena izložba „Vojvoda Petar Bojović - znamenja slave i časti" na kojoj su, u organizaciji Generalnog sekretarijata predsednika Republike Srbije, Medija centra Odbrana i Narodnog muzeja Čačak, javnosti prvi put predstavljena sva odlikovanja koja je taj veliki srpski vojvoda posedovao.

Ostalo petak 30.09. 19:29 Komentara: 5

Paskaljevićev novi film otkupljen za ceo svet

Nakon uspešne svetske premijere na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, novi film Gorana Paskaljevića "Zemlja bogova", već posle prve od pet projekcija u prepunoj bioskopskoj sali, otkupljen je za prikazivanje u celom svetu, a ponudu je dao američki gigant koji važi za jednog od četiri najveća globalna internet-servera.

Ostalo ponedeljak 26.09. 19:37 Komentara: 13

Obeležen Evropski dan jezika

Raznovrsnim programom danas je u Studentskom parku u Beogradu obeležen Evropski dan jezika, čiji je cilj da se promoviše jezička i kulturološka raznolikost starog kontinenta i podstakne stanovništvo da uči što više jezika.

Ostalo ponedeljak 26.09. 16:28 Komentara: 0
strana 1 od 34 idi na stranu