Vukosavljević: Ministar kulture je ministar odbrane

Novi ministar kulture Vladan Vukosavljević u intervjuu za novi Nedeljnik najvaljuje novi "kulturni ustav", govori zbog čega ga je sve sramota u kulturi, šta misli o srpskim medijima...

Izvor: Nedeljnik
Podeli
Foto: Tanjug arhiva / Zoran Žestić
Foto: Tanjug arhiva / Zoran Žestić

Novi ministar kulture Vladan Vukosavljević rekao je u intervjuu za Nedeljnik da može da se kaže da je istovremeno i ministar odbrane imajući u vidu da jedna čitava generacija Srba nije posetila Narodni muzej, te da najmlađi i najpametniji odlaze iz zemlje.

"Ima ona priča o Čerčilu koja objašnjava suštinu - ako ne branimo kulturu, šta ćemo onda da branimo?", konstatovao je Vukosavljević i poručio da će njegov najveći poraz biti ukoliko u svom mandatu ne otvori Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti, te da ga je sramota zbog kašnjenja sa njihovim otvaranjem.

Upitan šta bi poručio novim generacijama, ministar kulture se pozvao na govor Andrea Malroa: "Teško je davati poruke ljudima, ali kad malo bolje razmislim, to su dve reči: kultura i hrabrost. Te dve stvari čine osnovu identiteta. I pojedinaca i naroda."

On je kao prioritet svojih prioriteta naveo izradu kulturne strategije, koju je okarakaterisao kao ustav u kulturi. Na opasku šta će biti u preambuli tog kulturnog ustava, ministar je naveo da to moraju da budu kulturni identitet Srbije i šta je to srpski kulturni prostor.

Vukosavljević je naglasio da je načelno uzdržan prema podizanju spomenika Zoranu Đinđiću i Slobodanu Miloševiću, te da inflacija novih spomenika nije dobra stvar, jer Beograd mora da vodi računa o svojoj tradiciji, o stilu i ukusu. On smatra da spomeničko nasleđe u Beogradu nije loše, ali da se nismo dostojno odužili mnogim velikanima iz oblasti umetnosti i kulture, kao što su recimo Rastko Petrović, Miloš Crnjanski, te Diani Budisavljević, što je već deo etike jednog naroda.

Govoreći o medijima, koji su takođe u njegovom resoru, ministar je medijsku sliku u Srbiji ocenio kao konfuznu i nestabilnu.

"Konfuznu zbog izvesnog stepena deregulacije u pogledu zakona, a svedok sam i jednog jakog upliva prostakluka i banalizacije", kazao je Vukosavljević.

Komentarišući odnos države i medija, ministar je najavio da će status Tanjuga biti predmet analize.

"Jasno je da država ne treba da bude u medijima, ali postoji margina krupnih izuzetaka. Mi ćemo vrlo brzo, u sačinjavanju medijske strategije, govorim o nedeljama, biti u prilici da potražimo model koji je prilagođen opštim tendencijama, ali i koji sadrži u sebi izvesne specifičnosti. U Evropi ne postoji jedinstven pristup tom problemu. Bolje je da države nema u medijima, ali postoje situacije u kojima je to dobro. Ako sve prepustimo tržištu, onda ćemo da se češemo tamo gde nas ne svrbi", rekao je Vukosavljević.

Izvor: nedeljnik.rs

Ostalo

Otvorena izložba o vojvodi Petru Bojoviću

U Velikoj galeriji Doma Vojske u Beogradu svečano je otvorena izložba „Vojvoda Petar Bojović - znamenja slave i časti" na kojoj su, u organizaciji Generalnog sekretarijata predsednika Republike Srbije, Medija centra Odbrana i Narodnog muzeja Čačak, javnosti prvi put predstavljena sva odlikovanja koja je taj veliki srpski vojvoda posedovao.

Ostalo petak 30.09. 19:29 Komentara: 5

Paskaljevićev novi film otkupljen za ceo svet

Nakon uspešne svetske premijere na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, novi film Gorana Paskaljevića "Zemlja bogova", već posle prve od pet projekcija u prepunoj bioskopskoj sali, otkupljen je za prikazivanje u celom svetu, a ponudu je dao američki gigant koji važi za jednog od četiri najveća globalna internet-servera.

Ostalo ponedeljak 26.09. 19:37 Komentara: 13

Obeležen Evropski dan jezika

Raznovrsnim programom danas je u Studentskom parku u Beogradu obeležen Evropski dan jezika, čiji je cilj da se promoviše jezička i kulturološka raznolikost starog kontinenta i podstakne stanovništvo da uči što više jezika.

Ostalo ponedeljak 26.09. 16:28 Komentara: 0
strana 1 od 34 idi na stranu