Umrla primabalerina Katarina Obradović

Primabalerina, baletski pedagog i baletski majstor Katarina Obradović preminula je u Beogradu, saopštilo je danas Narodno pozorište.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ceo život posvetila je Baletu Narodnog pozorišta i na taj način ostavila je trag u razvoju i afirmaciji baletske umetnosti kod nas.

Umetničko stvaralaštvo Obradovićeve neraskidivo je vezano za Balet Narodnog pozorišta u Beogradu. Završila je baletsku školu "Lujo Davičo", a stručno usavršavanje u Moskvi i kod Gzovskog u Parizu, kao i studije na Filozofskom fakultetu u Beogradu uticali su na njeno formiranje umetničkog profila i obrazovanja.

Posle završene karijere primabalerine 1970. godine, nastavlja umetnički rad kao pedagog-repetitor baleta i asistent domaćim i stranim koreografima.

Od 1965. do 1969. godine bila je šef Baleta Narodnog pozorišta. Svoje veliko znanje ugradjuje u beogradski Balet kroz rad sa solistima i ansamblom, 1997. stiče znanje balet-majstora.

Član je žirija značajnih baletskih takmičenja u Moskvi, Varni, Tokiju, Osaki i Rimu i dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, među kojima je i Orden zasluga za narod sa srebrnim vencem. Postavila je poznate balete "Žizelu", "Krcko Oraščić", "Labudovo jezero" i mnoge druge.

Katarina Obradović će biti sutra sahranjena na Novom groblju u Beogradu, sahrana je u 13 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 34 idi na stranu